Bewonersverhalen

Je hebt geïnvesteerd in een duurzaam huis. De koude vloer is verleden tijd en vol trots wek je je eigen energie op met zonnepanelen. Hier vind je verhalen van enthousiaste bewoners. Ook je verhaal delen? Neem contact met ons op.

Help! Hoeveel energie heb ik verbruikt?

Er zijn heel veel apps waar je je energieverbruik kunt volgen en ook je energieleverancier biedt hulp of overzichten aan om grip te houden om wat je allemaal verbruikt. Jannetje Kolijn, Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe bij de Natuur en Milieufederatie Drenthe, vertelt over de Slimmemeterportal.

Lees hier hoe Jannetje haar energieverbruik bijhoudt!

Miriam van Dijk uit Paterswolde heeft een duurzame woning

Miriam wilde duurzaam wonen. All electric. Met eigen zonne-energie van haar platte dak. Haar nieuwgebouwde woning is bijna geheel verwarmd met infraroodpanelen.

Lees het verhaal van Miriam van Dijk

Tom Schutte uit Hijkersmilde investeerde in een zonneboiler

“Ik heb een zonneboiler geplaatst puur uit financieel motief. Mijn advies: doe het liever vandaag dan morgen, want het kan echt uit!”

Lees het verhaal van Tom Schutte

Off the grid: wonen in Drenthe zonder nuts-aansluiting

Begin 2016 besloten Ronald en Daniëlle om de randstad te verlaten en te kiezen voor de rust en ruimte op het Drentse platteland. Met een passie voor duurzaamheid greep Ronald de uitdaging aan om te gaan voor complete onafhankelijkheid. In juni 2016 begonnen ze met de bouw van hun ‘off grid-woning’ zonder nutsaansluitingen.

Off the grid: wonen in Drenthe zonder nuts-aansluiting

Pia Bronsveld en haar gezin gingen voor vloerisolatie en zonnepanelen

“De muren waren al redelijk goed geïsoleerd. We hadden in de winter alleen zo’n last van een koude vloer. Daar wilden we wat aan doen. Behalve vloerisolatie stonden ook zonnepanelen op ons verlanglijstje.”

Lees het verhaal van Pia Bronsveld

Connie Buijs koos voor dakisolatie met behulp van een Energiebespaarlening

“Ik woon in een jaren ’30 tussenwoning. Een rijtjeshuis. We hadden ons huis door de jaren heen al goed geïsoleerd, de vloer en de meeste gevels waren gedaan. En we hebben dubbel glas. Het enige dat nog gedaan moest worden was de zolder.

Lees het verhaal van Connie Buijs

Bert Veen verduurzaamde zijn huis met zonnepanelen en dubbel glas

Bert Veen verduurzaamde zijn huis met zonnepanelen en dubbel glas. Hij vroeg een energielening aan om zijn huis te verduurzamen. Het bedrag dat hij nu maandelijks terugbetaalt is ongeveer gelijk aan het bedrag dat hij nu bespaart.

Lees het verhaal van Bert Veen

Marieke van Dijk liet samen met haar buren haar asbestdak vervangen

“Mijn buurman kwam bij ons langs. Hij was van plan het asbestdak op zijn schuur te laten verwijderen. En vroeg of wij ook interesse hadden om het tegelijk te laten vervangen. Uiteindelijk moet het toch gebeuren, vertelde hij.”

Lees het verhaal van Marieke van Dijk

Wat een mooi watt-rijk weertje vandaag hé, zegt Wim Piersma

Zijn zonnepanelen liggen er mooi bij in de zon. Met een leeftijd van bijna 80 jaar staat hij met veel passie voor duurzaam wonen in het leven. “De besparing zit hem in de kleinste dingen. Het is een manier van leven”, aldus Wim.

Lees het verhaal van Wim Piersma

Nul op de meter met een windmolen, elektrisch rijden en een Tesla-accu

“Het is 23 jaar geleden toen we deze jaren ’80 woning kochten. Toen al bewust vanwege de tuin op het zuiden om zo optimaal gebruik te maken van zonne-energie.”

Lees het verhaal van Peter Vermaas

Ben Ernens uit Rolde vertelt over vloerisolatie

“We gingen bezig met het isoleren van de buizen onder de vloer toen we merkten dat het onder de vloer eigenlijk net zo warm was als boven de vloer.”

Lees het verhaal van Ben Ernens

Denk je aan zonnepanelen? Direct doen!

“Mijn naam is Bob Smedes, ik woon samen met Hennie de Jonge en mijn 2 dochters in een vrijstaande 30-er jaren woning in Eexterveen. Aan mensen die zitten te denken aan zonnepanelen zou ik zeggen: Direct doen!”

Lees het verhaal van Bob Smedes

VV Noordscheschut plaatst 160 zonnepanelen

“De eerste maatregel bestond uit de aanschaf van een elektrische robotmaaier. Vervolgens werden de kleedkamers gerenoveerd en de kantine onder handen genomen met isolerend glas en lichtsensoren. Ook draait de club mee in een pilot rondom afvalscheiding.”

Lees het verhaal van VV Noordscheschut

Met een energiestekker werd het gebruik van de aanwezige apparatuur in kaart gebracht

Cora woont met haar man en tienerdochter in een ruim, vrijstaand huis in het weidse landschap van de Veenkoloniën. 5 jaar geleden verbruikte Cora nog bijna 10.000 kWh elektriciteit en 3.500 m³ aan gas.

Lees het verhaal van Cora

Geert Deekens vertelt over zijn werk als Drents energiecoach aan huis

Sinds een aantal maanden is Geert vrijwillig energiecoach aan huis. Hiervoor volgde hij een opleiding van 5 avonden. Na deze af te hebben gerond, voert hij nu verkennende energiescans uit voor Drentse huishoudens.

Binnen is het warm, want Geert weet als geen ander hoe je je huis het beste kunt isoleren. Daarmee, en met een hoop andere tips om energie te besparen, helpt hij anderen.

Lees het verhaal van Geert Dekens

Sportclub bespaart met zonnedak en LED-verlichting

“Er liggen 114 PV-panelen op het dak, goed voor 31.000 kWh per jaar. Ook werd de verlichting in het hoofdgebouw vervangen door LED. In totaal goed voor een reductie van 40% op het energieverbruik. Wat betreft elektriciteit is onze club energieneutraal.”

Lees het verhaal van Nico Bastiaans