Van windmolen naar NoM, volledig elektrisch rijden én een Tesla-accu opslagsysteem

Begin mei ’17 meldde zich de 700ste huiseigenaar voor de Nationale Duurzame Huizenroute. Een mooie mijlpaal op weg naar 1000 deelnemers in 2017. Deelnemers die trots zijn op de door hen genomen energie besparende maatregelen en hun ideeën, keuzes en ervaringen graag delen met andere geïnteresseerden.

Op vrijdag 12 mei gingen we met een bloemetje en een pakket lokale biologische producten langs bij de Nul-op-de-Meter woning van Peter en Harriët Vermaas in Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Wie zijn ze, waarom meldden ze zich aan? En welke maatregelen hebben ze genomen om hun woning tot Nul-op-de-Meter te krijgen?

Optimaal gebruik maken van zonne-energie

Bij binnenkomst staat de koffie klaar en ligt er een uitgebreide systeemtekening op tafel waarin alle maatregelen

vermeld staan. We hebben kennelijk te maken met een echte systeemtechnicus. Vol enthousiasme barst Peter Vermaas los over zijn weg naar Nul-op-de-Meter: “23 jaar geleden kochten we deze jaren ’80 w

oning. Toen al bewust vanwege de tuin op het zuiden om optimaal gebruik te maken van zonne-energie.” Samen met z’n vader bouwde hij een windmolen met een spanwijdte van 3 meter. “Goed voor een kleine 500 Wattpiek”. Daarnaast werden er een zonneboiler en voor 600 Wattpiek aan zonnepanelen op het dak geplaatst.

Ons waterverbruik nam af met 40%

“Door de komst van onze kinderen merkten we dat het waterverbruik erg toenam. Voor ons reden genoeg om te zoeken naar alternatieve manieren van waterverbruik. Het toilet kon al snel worden doorgespoeld met bronwater. Daardoor nam ons waterverbruik af 40%”

Zelfomgebouwde elektrische auto

Enkele jaren later werd de windmolen afgebroken en in 2013 kwam er voor totaal aan 6.6 kWp aan zonnepanelen op het dak en bouwde Peter zijn Toyota Prius eigenhandig om tot elektrische auto. In de jaren erna kwam er een HR-luchtwaterpomp, werd de gehele woning geïsoleerd en kwamen er een nieuwe HR-ketel plus een nieuwe houtkachel die ook volledig geïntegreerd werd in het warmwatersysteem van de woning. Door de genomen maatregelen verbruikt de familie Vermaas per saldo inmiddels minder energie dan ze opwekken. “De oude zonnepanelen hebben we op onze huurwoning geplaatst.”

Gasloos wonen

Sinds begin 2016 is de woning ontkoppeld van het aardgasnet en voorzien twee vaatjes propaangas voor hun verder minimale gasbehoefte. Door deelname aan een pilotproject van Eneco beschikt de familie Vermaas inmiddels ook over een Tesla-accu opslag. Dat de bijgeleverde transportkist inmiddels wordt gebruikt als unieke tuintafel sluit helemaal aan bij het principe van Peter en Harriët. “Vanuit een stukje ideologie, hobby en vakkennis bijdragen aan een beter milieu en duurzamer verbruik van fossiele brandstoffen.” Die combinatie heeft eraan bijgedragen dat familie Vermaas inmiddels produceert in plaats van consumeert. Een schitterend resultaat en prachtige toevoeging aan de Nationale Duurzame Huizenroute.

Open huis

Peter en Harriët kregen de afgelopen tijd al steeds meer geïnteresseerden over de vloer voor inspiratie en ervaringen. Deelname aan de Nationale Duurzame Huizenroute sluit daar helemaal bij aan.

Lees uitgebreide informatie over de exacte maatregelen die zijn getroffen op de website van de Duurzame Huizen Route.