Douche WTW

WTW staat voor Warmte Terug Winning. Een douche-WTW haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en (of) naar de combiketel of boiler.

WTW is een afkorting voor Warmte Terug Winning. In een douche is het mogelijk om de warmte van het wegstromende water te gebruiken voor het verwarmen van koud leidingwater. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar, waarin koud en warm water langs elkaar heen stromen.

Er zijn verschillende douche-WTW’s:

Douchepijp-WTW: verticaal Een badkamer op een verdieping is geschikt voor een douchepijp-WTW.
Douchebak-WTW: horizontaal Is er geen verticale afvoer mogelijk? Dan is een douchebak- WTW een optie.
Douchegoot-WTW Heb je een inloopdouche en is een douchepijp-WTW niet mogelijk? Dan kun je een douchegoot-WTW nemen.

Meestal wordt deze maatregel toegepast bij het vernieuwen van de badkamer maar het is ook mogelijk dit in te bouwen zonder de hele badkamer aan te pakken.

Douchepijp-WTW: verticaal

Een badkamer op een verdieping is geschikt voor een douchepijp-WTW. Er komt dan in plaats van een gewone afvoerbuis een verticale dubbelwandige buis met een koperen binnenpijp vlak onder de douchebak. Het douchewater stroomt door de binnenste buis omlaag, het schone aanvoerwater stroomt in de buitenste buis omhoog. De douchepijp-WTW zorgt voor de meeste energiebesparing, én heeft de laagste investeringskosten.

Douchebak-WTW: horizontaal

Is er geen verticale afvoer mogelijk? Dan is een douchebak- WTW een optie. Die bestaat uit een speciale douchebak waarin een horizontale warmtewisselaar is ingebouwd.

Douchegoot-WTW

Heb je een douche zonder douchebak (inloopdouche), en is een douchepijp-WTW niet mogelijk? Dan kun je een douchegoot-WTW nemen. Daarbij zit de warmtewisselaar ingebouwd in de afvoergoot in de douchevloer.

Besparing

De energiekosten voor warm water van een HR-combiketel (HRww) dalen door een douche-WTW. De besparing hieronder geldt voor een huishouden van 3 personen met een gemiddelde van 9 minuten per douchebeurt, bij aansluiting van de voorverwarmde waterleiding op zowel de douchemengkraan, als de combiketel (als het op één van beide is, pakt de gasbesparing lager uit).

Douche je gemiddeld langer dan 9 minuten, met een waterslurpende comfortdouche, of wonen er meer personen in jouw huishouden, dan pakt de besparing veel hoger uit dan in de tabel weergegeven. Stop je altijd na een paar minuten al, dan is een douche-WTW niet de moeite: die heeft enkele minuten opwarmtijd nodig voordat de energiebesparing gaat werken.

Kosten materiaal (incl. btw) Kosten installatie (bij verbouwing) Besparing gas (gaskosten)/jaar*
Douchepijp-wtw € 550 € 200 160m3
Douchebak-wtw € 850 tot € 1600 € 350 130 m3

 

Check, is mijn woning geschikt?

Voorwaarde douche-WTW: thermostatische mengkraan
Voor een douche-WTW heb je een thermostatische mengkraan nodig: die zorgt ervoor dat het douchewater een constante temperatuur heeft (bijvoorbeeld 38° C). Met aparte knoppen voor warm en koud water lukt dat niet, omdat het water door de douche-WTW steeds warmer wordt. Vooral de eerste minuten ben je dan continu bezig om de temperatuur bij te stellen.

Bij een wastafel of bad heeft een douche-WTW geen zin. Voorwaarde voor de energiebesparing via een douche-WTW is dat aanvoer en afvoer van warm water tegelijkertijd plaatsvindt. Met de warmte uit het weglopend water wordt dan het nog te gebruiken water voorverwarmd. Maar bij het nemen van een bad is de aanvoer en afvoer van warm water nooit tegelijk. Als je jouw badkuip overwegend gebruikt om in te douchen kan WTW echter wél zin hebben.

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact op

Neem contact op

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast een Douche WTW zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

 

Bekijk alle maatregelen