Zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonnepanelen en beseffen dat de investering zeer rendabel is geworden, zelfs met de aflopende salderingsregeling.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig die er wisselstroom van maakt. De panelen hebben niet per se direct zonlicht nodig. Dus ook op een bewolkte dag in de winter levert een zonnecel elektriciteit, al is dat minder dan in de zomer.

Van de zonnepanelen loopt een kabel naar de omvormer die zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen wordt opgehangen. De omvormer wordt met een kabel aangesloten op een aparte groep in de meterkast, of op een PV- verdeler aan de groep van de wasmachine of droger.

De elektriciteitsmeter moet geschikt zijn om stroom terug te kunnen leveren aan het openbaar netwerk. Mocht je geen geschikte meter hebben dan kun je een gratis slimme meter aanvragen bij je netbeheerder.

Zonnepanelen het nieuwe asbest?

Gelukkig is dit niet waar! Maar je hoort deze kreet nog steeds af en toe.

Zonnepanelen zijn na hun levensduur voor 96% recyclebaar. Je kan ze gewoon inleveren bij de milieu straat. Zonnecellen in de panelen zijn gemaakt van silicium (kwarts/zand), de rest is aluminium, glas (ook zand), wat elektronica en metaalsoorten die inderdaad niet allemaal heel milieuvriendelijk zijn. Nagenoeg alle materialen van een zonnepaneel kunnen gelukkig gerecycled worden en hergebruikt.

Het klopt echter dat de industrie nog niet klaar is voor grootschalige recycling, logisch, want er zijn nog maar relatief weinig zonnepanelen afgeschreven (ze liggen namelijk ruim 30 jaar op het dak). Economisch is het nu nog onaantrekkelijk om daar al grootschalige recycle installaties voor te bouwen. Dit zal in de toekomst zeker veranderen en denkt men nu al over na.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:

 • installatiekosten
 • omvormer
 • elektrawerk
 • garantie

Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.

Kijk ook naar keurmerken

Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.

Energieleveren.nl

Wanneer de zonnepanelen geïnstalleerd worden moet je het vermogen doorgeven om de salderingsregeling te activeren en zowel de netwerkbeheerder als de energieleverancier op de hoogte te brengen. Dit kan via: www.energieleveren.nl

De gemeente wil de bomen voor mijn huis niet kappen, wat nu?

Bomen kappen om zo optimaal gebruik te maken van zonnepanelen is een verkeerde gedachte. De gemeenten zullen dit ook niet toestaan omdat bomen CO2 opnemen en zeer belangrijk zijn voor de directe omgeving. Bomen bevorderen de verkoeling van de omgeving, zorgen voor schonere lucht en maken de wijk beter qua woonbeleving. Die voordelen zijn groter dan het beetje extra stroom dat de zonnepanelen meer zouden kunnen opleveren. Indien gemeentebomen ineens doodgaan door bijvoorbeeld toedienen van vergif, worden alle bijkomende kosten verhaald op de woningeigenaar.

Hoe zit het met thuis accu’s?

Een thuisaccu vult zichzelf voornamelijk met de opgewekte energie van zonnepanelen. Een thuisaccu heeft vaak het formaat van een cv-ketel en hangt in de schuur of kelder. Een thuisaccu slaat stroom direct van je zonnepanelen op of indien interessant bij lage of negatieve prijzen (dynamisch energiecontract) via het openbare net. Op die manier kun je in de avond de overdag geproduceerde energie gebruiken zonder verrekening met de energieleverancier of dus in feite ‘handelen’ met energie.

Voordelen:

 • Eigen zonne-energie opslaan om later te gebruiken
 • Noodstroom voorziening
 • Gedeeltelijk zelfvoorzienend
 • Mindere belasting van het netwerk
 • Handelen met energieprijzen

Nadelen:

 • Ruimteverlies
 • Financieel zeker nog niet aantrekkelijk/rendabel vanwege de hoge aanschafprijs en bestaande salderingsregeling

Heb ik gewoon stroom als de elektriciteit uitvalt?

Helaas niet, tenzij je een thuisaccu hebt in combinatie met een geschikte omvormer. Zodra de elektriciteit in het netwerk uitvalt zal de omvormer automatisch uitschakelen. Hierdoor kan die de opgewekte energie niet omvormen. Zonnepanelen produceren gelijkstroom die de omvormer omzet in wisselstroom. De omvormer zelf heeft echter ook wisselstroom nodig om te functioneren (stopcontact).

Is zonnepanelen huren wel interessant?

Door zonnepanelen te huren heb je geen voorinvestering en betaal je een vast bedrag per maand gedurende 15 jaar. Na die 15 jaar ben je verplicht de panelen over te nemen voor een vooraf bepaald tarief (of de nieuwe bewoners).

Het voordeel is dat je vooraf geen groot bedrag hoeft uit te geven. Nadeel is alleen dat je per saldo uiteindelijk vele malen duurder uit bent bij huren, dan wanneer je de zonnepanelen koopt. Daarbij komt ook nog dat de salderingsregeling wordt afgebouwd en het helemaal niet meer uit kan.

Financieel gezien is huren dus een stuk minder interessant dan kopen en raden wij dit af.

Kosten & Baten

In de afgelopen jaren zijn zonnepanelen stukken voordeliger geworden. Een set van 10 zonnepanelen levert jaarlijks ongeveer 2.600 kWh stroom. Omgerekend betaal je hier bij een energiebedrijf circa € 730 voor (prijspeil augustus 2023). Met je zonnepanelen spaar je dit bedrag dus elk jaar uit, jaar na jaar, ruim 30 jaar lang (mits de stroomprijs gelijk blijft). In 1 tot 4 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het energie kostte om het paneel te maken! Daarna leveren jouw zonnepanelen nog ruim 23 jaar milieuwinst op.

Rekenvoorbeeld met 10 zonnepanelen

Kosten (inclusief omvormer, installatie, btw) circa € 5500
Teruggave btw N.v.t. is 0%

Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 5 tot 13 procent spaarrente, afhankelijk van de installatie. Daarmee zijn ze niet alleen goed voor het klimaat, maar ook een heel slimme investering. In 25 jaar tijd leveren de panelen al snel € 19.000 besparing op, en dat met een investering van rond de 5.000 euro!

Financiële mogelijkheden

Om erachter te komen of je in aanmerking komt voor een lening, regeling of subsidie, kijk op onze pagina Financiering en subsidies of bel met het energieloket via 085 – 7920158. Aanmelden voor de salderingsregeling moet en kan via de volgende link zodra de panelen zijn geïnstalleerd: www.energieleveren.nl

Is mijn woning geschikt voor zonnepanelen?

Wil je weten of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Ga naar Zonnekaart Drenthe. Klik op je gemeente en vul het adres in. Binnen enkele muisklikken zie je wat de geschatte mogelijkheden zijn. Staat je adres er niet op? Probeer dan Zonatlas. Je kunt natuurlijk ook gewoon een offerteverzoek met inspectie vragen bij een installateur.

Vergunning

Zonnepanelen kun je op je dak plaatsen zonder vergunning, tenzij je een monumentaal pand hebt of de zonnepanelen in het dak wilt integreren, als dakbedekking. Ook veldopstellingen in je tuin zijn vergunning/melding plichtig via het omgevingsloket van je gemeente (www.omgevingsloket.nl).

Dakbedekking

Is de dakbedekking van je platte dak ouder dan 10 jaar of zijn de dakpannen op het schuine dak ouder dan 50 jaar? Dan kan het verstandig zijn om eerst deze te vernieuwen. Zonnepanelen hebben een levensduur van 25 á 30 jaar. Tussentijds de panelen (tijdelijk) te moeten weghalen om de dakbedekking te vervangen is niet aan te bevelen.

Schaduw

Ligt je dak (gedeeltelijk) in de schaduw? Dan kunnen optimizers of micro-omvormers uitkomst bieden. Laat door de installateur een inspectie doen aan huis, zodat je goed advies krijgt over de situatie. Is je dak niet geschikt? Kijk of er een lokaal initiatief is waar u kunt profiteren van zonnestroom elders in de omgeving, klik dan hier.

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact op

Neem contact op

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast zonnepanelen zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen