Dakisolatie

Met goede dakisolatie voorkom je dat veel warmte verloren gaat. Dakisolatie is daarom een goede keuze. Bij een goed geïsoleerd dak bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Hieronder een overzicht van alle toepassingen.

Schuin dak Kan zowel vanaf de binnen- als aan de buitenkant worden geïsoleerd. Isoleren van de buitenkant van het dak levert de beste resultaten.
Plat dak Een plat dak kan het beste vanaf de buitenkant worden geïsoleerd.
Zoldervloer Ook je niet-verwarmde zolder kun je prima isoleren. Het isolatiemateriaal kan aangebracht worden op of in de zoldervloer.

Het is altijd de moeite waard om je dak te isoleren. Wat levert het op? Je bespaart flink op je energierekening. Je vergroot je wooncomfort en hebt minder last last van tocht en geluidsoverlast.

Ook profiteer je van een waardestijging van je woning door een beter energielabel. Dit energielabel heeft tegenwoordig een behoorlijke impact op de woningwaarde; dat was een paar jaar geleden wel anders.

Lees hieronder wat de gemiddelde besparing kan zijn.

Tip: Bewaar altijd alle facturen van maatregelen die u uitvoert. Dit is heel belangrijk bij de bepaling voor een nieuw energielabel en de woningwaarde.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij isolatie van een plat dak?

Het is mogelijk dat het platte dak hoger wordt dan eerst (afhankelijk van de dikte die het isolatiemateriaal heeft) en dat daar een omgevingsvergunning voor aangevraagd moet worden. In het bestemmingsplan staat de maximale bebouwingshoogte weergegeven. Hiervoor kun je navraag doen bij de gemeente. Een vergunning is aan te vragen via omgevingsloket. Echter, dit hoeft gelukkig niet altijd, bijvoorbeeld wanneer de isolatie en afwerking onder de oude dakrand blijft en niet hoger wordt.

Heb je een gezamenlijk plat dak met de buren? In dat geval moet iedereen tegelijk het dak isoleren anders is het niet mogelijk. Voordeel is dat het aanbrengen van isolatie dan wel goedkoper kan worden uitgevoerd.

Denk je erover om zonnepanelen te plaatsen na de dakisolatie? Kies dan voor witte EPDM-dakbedekking. Dat zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder warm worden en beter produceren. EPDM gaat daarnaast langer mee dan bitumen. Zonnepanelen liggen al snel 30 jaar op het dak: bitumen moet na 15 jaar worden vervangen.

Op welke manier kan je een plat dak het beste isoleren?

Via de buitenkant. Vanaf de binnenzijde is het ook mogelijk maar niet aan te raden. De kans op vochtproblemen is namelijk groot. Via de buitenkant isoleren wordt ook wel warm-dak constructie genoemd.

Bij de warm-dak constructie zal de bestaande dakbedekking worden verwijderd. Op het dakbeschot zal dikke damp-remmende folie worden geplaatst. Hierop komen vervolgens de isolatieplaten die in afschot worden geplaatst zodat het een beetje afloopt in verband met afvoer van hemelwater. Afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal moet de rand verhoogd worden. Vervolgens komt er de bitumen of EPDM-dakbedekking op.

In sommige gevallen wordt ook wel waterbestendig isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking geplaatst met daaroverheen een laag ballast. Dit raden wij echter af omdat de isolerende werking een stuk minder is en de levensduur een stuk korter.

Waar moet ik op letten als ik het dak van buiten wil laten isoleren?

Met dakisolatie van buiten behaal je de beste resultaten. Echter is dit een ingrijpende en kostbare klus. Meestal wordt dit alleen gedaan bij dakrenovaties, dus bij sterk verouderde dakpannen en dakbeschot.

Door van buitenaf het dak te isoleren wordt de dakconstructie anders. De nok zal hoger komen te liggen en dakgoten moeten worden aangepast. Indien het dak aan de buren grenst zal hier een hoogteverschil ontstaan (tenzij de buren ook meedoen). Door de verhoging van de nok heb je vergunningplicht. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie of doe de melding via omgevingsloket..

Dakbeschot dient ook bij isolatie van buitenaf kier- en naadvrij te zijn. Indien je kiest voor een andere kleur dakpan moet je ook een omgevingsvergunning aanvragen via bovenstaande link. Tussen het isolatiemateriaal en de tengellatten moet twee centimeter ruimte zitten (spouw).

Waar moet ik op letten als ik het dak van binnen wil isoleren?

Controleer de horizontale en verticale balken. Deze moeten in goede staat verkeren, en mogen dus geen houtrot of levende houtworm / boktor bevatten. Daarnaast moet het dakbeschot droog en vrij zijn van houtrot of schimmel. Daarnaast mag het dakbeschot geen grote naden, kieren of gaten bevatten. Mocht dit wel aanwezig zijn dan moet dat eerst worden gedicht.

Het kan voor komen dat er in de dakconstructie een dampdichte laag is aangebracht. Dit kan een folie zijn of een laag purschuim onder de dakpannen. In dat geval moet er klimaatfolie worden aangebracht voordat er isolatie wordt geplaatst. Vochtregulerende klimaatfolie is damp remmend in de winter maar dampopen in de zomer. Dit voorkomt dat het vocht in de winter in de constructie trekt en problemen veroorzaakt.

Welke isolatiematerialen kun je gebruiken?

Er zijn heel veel soorten materialen waarmee je het dak kunt isoleren. Denk hierbij aan PIR-platen, minerale wol, glaswol, vlas-, hennep- of houtwol. Elk materiaal heeft ook een eigen Rd-waarde. Met het ene materiaal heb je een andere dikte nodig dan bij een ander soort materiaal om tot dezelfde isolatiewaarde te komen.

De soort materiaal bepaalt ook de manier waarop je moet werken. Indien je van plan bent het dak zelf te isoleren, is het raadzaam om jezelf goed te laten inlichten voordat je begint, om zo vochtproblemen te voorkomen. Bel onze helpdesk voor advies of vraag een specialist om langs te komen.

Besparing

De investeringskosten en besparingen zijn afhankelijk van het woningtype en het stookgedrag. En natuurlijk of je het uitbesteedt of zelf aanpakt. Als je zelf gaat klussen betaal je alleen voor de materiaalkosten. Hierbij is het belangrijk dat je over de juiste kennis en vaardigheden beschikt, en goed rekening houdt met vochtregulatie. Verkeerd isoleren kan vochtophoping en rotte balken veroorzaken op de lange termijn.

Tussenwoning 400 m3     gemiddelde besparing
Hoekwoning 420 m3     gemiddelde besparing
Twee onder een kap 440 m3     gemiddelde besparing
Vrijstaande woning 700 m3     gemiddelde besparing

Schuin dak

kan zowel vanaf de binnen- als aan de buitenkant worden geïsoleerd. Het dak van de binnenkant isoleren levert goede isolatie op en dit kun je eventueel zelf doen als je handig bent. Isoleren van de buitenkant van het dak levert de beste resultaten, maar is kostbaarder en sowieso een klus voor een professioneel bedrijf. Kies voor deze laatste methode als je je dak volledig gaat renoveren.

 

 

Plat dak

Een plat dak kan het beste vanaf de buitenkant worden geïsoleerd. Isolatie aan de onderkant (binnenkant) heeft een groot risico van rottend hout in het dak of schimmel op het plafond. Laat het isoleren van een plat dak daarom liever over aan een professional.

Zoldervloer

Ook je niet-verwarmde zolder kun je prima isoleren. Het isolatiemateriaal kan aangebracht worden op (of in) de zoldervloer. Dit is eenvoudig om te doen en relatief goedkoop. Mocht je besluiten om van je zolder op een later moment toch een bewoonde ruimte te willen maken, dan is de zoldervloer slechts een tijdelijk maatregel en moet het dak alsnog worden geïsoleerd.

Check, is mijn woning geschikt voor dakisolatie?

Is je dakbedekking nog goed of is deze aan vervanging toe? Is er recent iets aangepast of heb je plannen voor bijvoorbeeld een dakkapel. Zijn er vocht- of verkleurde plekken op zolder? Informeer de bedrijven waarmee je in gesprek gaat hierover. Is tegen het houten dakbeschot aan de buiten- of binnenkant van het dak een folie en / of dakleer toegepast? Laat je dak dan door een bouwkundig adviseur beoordelen. Verkeerd isoleren kan vochtophoping en dakrot veroorzaken met hoge kosten tot gevolg. Zorg ook dat geïsoleerde ruimtes altijd geventileerd worden.

Welke isolatiewaarde wil je halen?

Doe het meteen goed en kies voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Het is raadzaam om een Rc-waarde van 4 of hoger te kiezen. Met weinig kosten heb je meer comfort en meer energiebesparing.

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact op

Neem contact op

Lees verder over andere maatregelen

Naast dakisolatie zijn er nog veel andere mogelijkheden, ook daarover hebben we veel nuttige informatie

 

Meer informatie