Infraroodpanelen
Een infraroodpaneel werkt anders dan gewone verwarming. Een infraroodpaneel geeft stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer, bijvoorbeeld de zithoek of je werktafel.
Stralingswarmte van een paneel is vergelijkbaar met de zon die in de lente behaaglijk kan aanvoelen ondanks een lage luchttemperatuur. Als je bij het infraroodpaneel wegloopt, buiten de stralingshoek, is de warmte ervaring ook weg.
Bij infrarood vloerverwarming (lage temperatuur) werkt het net even anders. De infraroodstraling verwarmt de vloerdelen (laminaat, vloerbedekking of parket) die vervolgens opwarmen. De vloerdelen geven die warmte af aan de lucht waardoor in dit geval wél de lucht in de kamer wordt verwarmd (convectiewarmte). Infraroodvloerverwarming verwarmt de ruimtes sneller dan de water gedragen vloerverwarmingssystemen. Echter neemt het stroomverbruik wel flink toe. Combineren met zonnepanelen is daarom niet onverstandig.
Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht een oppervlak, en dat kan energiezuiniger zijn. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Infraroodpanelen zijn makkelijk te combineren met andere vormen van verwarming. Daarmee is het een prima manier voor ‘bijverwarming’. De opwarmtijd is aardig lang waardoor het minder geschikt is voor korte verwarmingstijd. Daarnaast blijft het paneel lang warm als het eenmaal op temperatuur is. De hele ruimte op deze manier verwarmen is geen goed idee, dat kost teveel stroom. Nog een punt is dat de temperatuur van de panelen moeilijk te reguleren is. Er zijn tegenwoordig ook isolerende ramen met geïntegreerde infraroodverwarming.
Veelgestelde vragen
Is er subsidie voor infraroodverwarming?
Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.
Kan een infrarood paneel in de badkamer?
Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur.
Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.
Hoe werkt een infrarood verwarming?
Een infrarood paneel heeft een glazen, keramische of metalen plaat met daarin een halfgeleider verwerkt. Nadat deze warm is geworden komt er na enkele minuten infrarode straling uit, dat een object in de ruimte bestraalt en verwarmd (max. 3 meter ver). De lucht in de ruimte blijft echter koud waardoor geen convectie ontstaat. Een infrarood paneel heeft een beperkte reikwijdte. Wanneer je daaruit weg loopt ervaar je meteen kou omdat de lucht niet is verwarmd.
Je kan de soort warmte vergelijken met de ervaring wanneer je in de zon zit.
Ik wil mijn gehele huis verwarmen met infrarood panelen, kan dat?
Het is mogelijk maar niet aan te raden. Infrarood panelen zijn bedoeld als bijverwarming. De infraroodstraling warmt geen lucht op waardoor het vocht in de woning niet goed weg kan.
Daarnaast verbruiken infrarood panelen redelijk wat stroom en zijn ze moeilijk te reguleren qua temperatuur en kunnen er koude zones in huis zijn, net buiten het bereik van de panelen.

Welke bedrijven zijn er?

Ervaringsverhaal

Neem contact op
Lees verder over andere maatregelen
Naast infraroodpanelen zijn er nog veel andere mogelijkheden, ook daarover hebben we veel nuttige informatie
Bekijk alle maatregelen