Infraroodpanelen

Een infraroodpaneel werkt anders dan gewone verwarming. Een infraroodpaneel geeft stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer, bijvoorbeeld de zithoek of je werktafel.

Stralingswarmte van een paneel is vergelijkbaar met de zon die in de lente behaaglijk kan aanvoelen ondanks een lage luchttemperatuur. Als je bij het infraroodpaneel wegloopt, buiten de stralingshoek, is de warmte ervaring ook weg.

Bij infrarood vloerverwarming (lage temperatuur) werkt het net even anders. De infraroodstraling verwarmt de vloerdelen (laminaat, vloerbedekking of parket) die vervolgens opwarmen. De vloerdelen geven die warmte af aan de lucht waardoor in dit geval wél de lucht in de kamer wordt verwarmd (convectiewarmte). Infraroodvloerverwarming verwarmt de ruimtes sneller dan de water gedragen vloerverwarmingssystemen. Echter neemt het stroomverbruik wel flink toe. Combineren met zonnepanelen is daarom niet onverstandig.

Infraroodpanelen verwarmen niet de hele ruimte, maar stralen de warmte naar de plekken waar je zit of bezig bent. Ze verwarmen dus gericht een oppervlak, en dat kan energiezuiniger zijn. Je voelt de warmte tot zo’n 3 meter. Infraroodpanelen zijn makkelijk te combineren met andere vormen van verwarming. Daarmee is het een prima manier voor ‘bijverwarming’. De opwarmtijd is aardig lang waardoor het minder geschikt is voor korte verwarmingstijd. Daarnaast blijft het paneel lang warm als het eenmaal op temperatuur is. De hele ruimte op deze manier verwarmen is geen goed idee, dat kost teveel stroom. Nog een punt is dat de temperatuur van de panelen moeilijk te reguleren is. Er zijn tegenwoordig ook isolerende ramen met geïntegreerde infraroodverwarming.

Veelgestelde vragen

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur.

Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.

Hoe werkt een infrarood verwarming?

Een infrarood paneel heeft een glazen, keramische of metalen plaat met daarin een halfgeleider verwerkt. Nadat deze warm is geworden komt er na enkele minuten infrarode straling uit, dat een object in de ruimte bestraalt en verwarmd (max. 3 meter ver). De lucht in de ruimte blijft echter koud waardoor geen convectie ontstaat. Een infrarood paneel heeft een beperkte reikwijdte. Wanneer je daaruit weg loopt ervaar je meteen kou omdat de lucht niet is verwarmd.

Je kan de soort warmte vergelijken met de ervaring wanneer je in de zon zit.

Ik wil mijn gehele huis verwarmen met infrarood panelen, kan dat?

Het is mogelijk maar niet aan te raden. Infrarood panelen zijn bedoeld als bijverwarming. De infraroodstraling warmt geen lucht op waardoor het vocht in de woning niet goed weg kan.

Daarnaast verbruiken infrarood panelen redelijk wat stroom en zijn ze moeilijk te reguleren qua temperatuur en kunnen er koude zones in huis zijn, net buiten het bereik van de panelen.

Kosten / terugverdientijd

De aanschafkosten hangen af van het type paneel en het gewenste vermogen. Een klein model (350 Watt) infraroodpaneel is al verkrijgbaar vanaf € 120 per stuk. Een wat groter infraroodpaneel (1.000 Watt) voor het opwarmen van een oppervlakte van 20 à 25 m2 kost rond de € 550 tot € 800.

Besparing op de energiekosten

De besparing zal sterk afhangen van de situatie in jouw huis. Meet met een energieverbruiksmanager het gasverbruik van de HR-ketel en het stroomverbruik van de infraroodpanelen. Tip: kies voor een energieverbruiksmanager die het verbruik corrigeert voor de buitentemperatuur want daarmee kan je verschillende maanden en jaren goed vergelijken om te zien of je echt energie bespaart.

Voorbeeld

Stel je bespaart door de badkamer niet meer met de radiator te verwarmen per jaar 60 m3 gas uit. En stel de infraroodpanelen in de badkamer verbruiken per jaar 100 kWh stroom. Je energierekening daalt dan met € 18 per jaar.

Vlakke plaat, groot stralingsoppervlak

Infraroodpanelen werken op stroom en bereiken temperaturen tussen de 60⁰C en 200⁰C. Ze hebben een vlakke plaat die warm wordt. Daardoor heb je een groot stralingsoppervlak aan de voorkant. De achterkant van het paneel is geïsoleerd en verliest daardoor weinig warmte. Het duurt een paar minuten voordat het paneel stralingswarmte afgeeft. Het paneel werkt het beste als het aan het plafond hangt, je hebt dan de minste obstakels. De optimale hoogte is ongeveer 2,5 meter boven de vloer. Bij meer dan 3 meter kun je hem beter lager hangen (met bedrading aan het plafond). In de werkkamer kun je hem combineren met een klein paneel onder het bureau zodat je benen en voeten ook warm worden.

Aan- en uitzetten: schakelaar, thermostaat of bewegingssensor

Er zijn panelen met een simpele aan/uit-schakelaar, maar ook panelen met verschillende standen of een thermostaat die het paneel uitschakelt (of terugschakelt) als de ingestelde temperatuur is bereikt. Ook zijn er panelen met een bewegingssensor die het paneel alleen inschakelt als er iemand beweegt. Dit laatste is echter af te raden omdat de opwarmtijd te lang duurt.

Check, is mijn woning geschikt?

Infrarood (vloerverwarming) als hoofdverwarming is in zeer goed geïsoleerde huizen een duurzaam alternatief voor verwarmen op gas, als je gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom. Voor het warme water in je douche en keuken heb je dan een warmtepompboiler of zonneboiler met elektrische na-verwarmer nodig.

Alleen stralingswarmte

Met infraroodpanelen als hoofdverwarming heb je wel een ander warmtecomfort dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming. Overweeg daarom om eerst één paneel te kopen of uit te proberen, zodat je kunt ervaren of je de warmte van infraroodpanelen prettig vindt. De grotere panelen kunnen een oppervlakte van maximaal 20-25 m2 verwarmen. Zodra je buiten bereik van het paneel bent, krijg je het koud. Lichaamsdelen die niet bestraald worden, zoals benen onder tafel, blijven ook koud.

Ga voor het zuinige alternatief

Pas op dat je geen elektrische kachel of radiator (convectieverwarming) koopt in plaats van een infraroodpaneel. Zo’n kacheltje is weliswaar goedkoper in aanschaf, maar vaak stukken onvoordeliger in gebruik. Al zijn er tegenwoordig ook wel elektrisch convectieradiatoren met een zeer laag elektraverbruik.

Lees verder over andere maatregelen

Naast infraroodpanelen zijn er nog veel andere mogelijkheden, ook daarover hebben we veel nuttige informatie

 

Bekijk alle maatregelen