Miriam van Dijk uit Paterswolde heeft een gloednieuwe, duurzame woning

Het huis is op zo’n manier gepositioneerd dat er optimaal gebruikt wordt gemaakt van de warmte van de zon. Dat, in combinatie met de hoge mate van isolatie en het verwarmen met infrarood panelen, maakt dat het huis op een natuurlijk manier wordt verwarmd en de energiekosten laag zijn. Ze hield open huis bij de duurzame huizenroute in Tynaarlo.

De deur slaat open en meteen sta ik in huis. Een beetje Amerikaans, geen hal, maar meteen in de woonkamer. Op deze koude zaterdag in november komt de warmte je tegemoet. Bijzonder, het is een van de dingen waar ik nieuwsgierig naar ben: hoe warm is het nu in een huis dat volledig verwarmd wordt door infraroodpanelen?

All electric wonen

Miriam wil duurzaam wonen. All electric. Met eigen zonne-energie van haar platte dak. Haar nieuwgebouwde woning is klein, compleet en zeer functioneel: een woonkamer met keuken, 2 slaapkamers en 2 badkamers. Het is compleet verwarmd met infraroodpanelen. Dus geen cv en geen vloerverwarming. Alleen in de badkamers ligt elektrische vloerverwarming. Het dak is geïsoleerd met vlas. Ook de vloeren en wanden van de woningen zijn goed geïsoleerd. Op de vloer ligt kurk en wollen kleden voor een warm gevoel.

Maximaal gebruik maken van de zon

De woning is optimaal gesitueerd op het zuiden. Miriam: "De baan van de zon gaat precies over het huis, dus ik maak maximaal gebruik van de zon. Op elk tijdstip van de dag en van de seizoenen." Het noorden is de dichte kant, het zuiden is open, met grote glazen puien. "Er is bijna geen dag dat de zon niet schijnt. En telkens als de zon schijnt heb ik echt veel warmte daarvan," aldus Miriam. Zelfs nu, nu de herfst stevig aanklopt, gaan de infraroodpanelen op laag. Ook liggen er 9 zonnepanelen op het platte dak. Er is tot nu een keer zoveel opgewekt als dat er nodig is voor het huishouden. Wel is het zo dat de eerste winter nog moet komen. Maar daar heeft Miriam alle vertrouwen in!

Aan de eetkamertafel zitten 4  bezoekers, allen zeer geïnteresseerd in hoe ze dit gebouwd heeft. Wat komt er allemaal bij kijken? Waar begin je? Het huis heeft een houtskeletbouw als basis. Alle delen van de woning zijn geïsoleerd en opgebouwd bij de aannemer en op locatie in elkaar gezet. Zo’n huis op maat geeft wellicht ook minder bouwafval. Dat is ook goed om naar te kijken. Nadat er eerst een goede aardbevingsbestendige fundering is geplaatst.

Infrarood aan het plafonds

Er zijn in de woning aan de plafonds verschillende infraroodpanelen aangebracht. Daarnaast zijn, bijvoorbeeld in de kamer van haar dochter een straalpaneel onder het bureau (slim!) of een paneel in de keuken, voor als je daar langer verblijft. Bij de panelen aan het plafond zijn ventilatoren geplaatst voor de extreem warme dagen. Dat werkt goed. Bijkomend voordeel is dat het de muggen verdrijft!) De woning is zo goed geïsoleerd, zodat het eerder te warm dan te koud is binnen. En dan kun je gewoon een raam of deur openzetten!

Met een app kun je nauwkeurig sturen, en op het systeem op maat bedienen. Je verwarmt waar je zit. Je stookt als je behoefte hebt. Een warmtepompboiler zorgt voor ventilatie.

 

Tekst en foto's: Dorinda Hijszeler