Airco (lucht-lucht warmtepomp)

Airconditioners zijn vooral bekend als apparaten die voor verkoeling zorgen. Maar airco’s zijn ook geschikt om te verwarmen. In feite is een airco een lucht-lucht warmtepomp die zijn temperatuur niet aan leidingwater voor vloerverwarming of radiatoren afgeeft, maar direct warme lucht de woning inblaast.

Een airco is de voorloper van de huidige warmtepomp. Buitenunits van airco's zijn vaak exact dezelfde als buitenunits voor (lucht-water) warmtepompen. Binnen in de woning ziet een airco er wel anders uit. De binnenunit hangt meestal aan de muur en kan slechts dat betreffende vertrek op temperatuur houden. Houd hier rekening mee in je afweging voor het soort warmtepomp.

Twee energiebronnen

Warmtepompen en dus ook airco’s hebben twee energiebronnen. Ten eerste halen ze energie uit het stopcontact maar een veelvoud aan energie wordt uit de omgeving onttrokken. Bij warmtepompen is dat vaak de buitenlucht en soms de bodem. Bij airco’s is dat uitsluitend de buitenlucht. Warmtepompen onttrekken meer dan 4 keer meer energie uit de buitenlucht dan dat ze uit het stopcontact halen. Moderne arico’s halen deze prestaties ook.

Eerst isoleren

Bij elke soort warmtepomp is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Begin dus eerst met (na)isoleren als je geen nieuwbouwwoning hebt.

Gerelateerd

Omslagpunt

Een airco kan dus energiezuinig verwarmen maar als het buiten heel erg koud wordt daalt de efficiëntie wel. Als het vriest kan het zijn dat warmtepompen en airco’s nog maar 3 keer zoveel energie uit de omgeving halen dan uit het stopcontact. Maar dan nog is het goedkoper dan stoken op aardgas. Een belangrijk omslagpunt ligt ongeveer op 2.5. Als de warmtepomp of airco minder dan 2.5 keer zoveel energie uit de buitenlucht haalt dan uit het stopcontact dan is het stoken op gas goedkoper. Maar dan moet het flink vriezen en er zijn maar weinig dagen dat dat zo is. Dat omslagpunt bij factor 2.5 geldt bij het volledig inkopen van energie, dus als je geen zonnepanelen hebt.
Zijn er wel zonnepanelen die voor de stroomvoorziening zorgen? Dan verandert de rekensom en ligt het omslagpunt nog veel lager en is het bijna altijd goedkoper om met een warmtepomp of airco te verwarmen dan met een gasgestookte cv ketel.

Voordelen

Een groot voordeel van verwarmen met een airco is dat er geen aanpassingen hoeven te gebeuren aan de woning. Het heeft namelijk geen afgiftesysteem nodig. Normale warmtepompen werken pas goed met vloerverwarming en dat is niet in elke woning aanwezig of mogelijk. Een ander voordeel is dat het een vlot systeem is. Een vertrek is snel op temperatuur in tegenstelling tot verwarmen middels vloerverwarming.

Nadelen

Er zijn ook nadelen. Het is lastig om een hele woning te verwarmen met airco’s omdat elk vertrek een binnenunit nodig heeft. Het is echter wel mogelijk om meerdere binnenunits op één buitenunit aan te sluiten. Dan spreken we van een Multi-split airco. Veel airco’s zijn nog steeds primair gericht op koelen. Niet alle airco’s halen hoge efficienties voor verwarmen. Laat je dus goed informeren over vooral de verwarmingsprestaties van airco’s.

Comfort

Alleen de betere toestellen zijn zeer stil. Oudere of goedkopere toestellen maken ook binnenshuis wat hoorbaar geluid. Daarnaast vinden sommige mensen de luchtstroming hinderlijk als de binnenunit niet goed is geplaatst. Filters in de binnenunits kunnen goed werken voor het opvangen van pollen en stof maar moeten wel tijdig schoongemaakt of vervangen worden.  

Koelen
Daar zijn airco’s heel goed in en dat kan een voordeel zijn. Maar dit kan ook als nadeel worden gezien omdat dit in de zomer voor extra stroomverbruik zorgt die er voorheen niet was. Dit is ook de reden dat de overheid geen subsidie geeft op airco’s. Alleen als de airco wordt ingezet voor verwarming is ermee te besparen.

Prijs en beschikbaarheid

Omdat airco’s wereldwijd in grote getale worden gemaakt en verkocht zijn ze relatief goedkoop. Ze zijn ook beter beschikbaar op dit moment dan warmtepompen (augustus 2022). Ze moeten echter wel door gecertificeerde professionals worden aangesloten en daar is ook een tekort aan op dit moment.

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast de warmtepomp zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen