Lagetemperatuurverwarming

LTV staat voor Lage Temperatuur Verwarming. Een LTV verwarmt een goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan gewone cv.

Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat gaat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming, maximaal 55°C. Bij gewone centrale verwarming kan dat oplopen tot 80° C. Vanwege de lagere temperatuur kan LTV bij een lager gasverbruik jouw huis warm houden.

Lage temperatuurverwarming is eigenlijk niets anders dan gewone verwarming. Door de lagere temperatuur heeft het systeem een groter oppervlak nodig om toch voldoende warmte af te kunnen geven. Vloerverwarming en wandverwarming zijn daarvoor ‘gemaakt’, maar ook convectoren of radiatoren kunnen prima voldoen. Een LTV-systeem is te koppelen aan bijna alle HR-ketels, collectieve verwarming, zonneboilers en aan warmtepompen. Je kunt vloer- en wandverwarming ook combineren met LT-radiatoren en convectoren. Zelfs HT-radiatoren (hoge temp.) kun je gebruiken als LT-verwarming indien je aan de onderzijde kleine ventilatoren plaatst. Er bestaat ook infrarood vloer- en wandverwarming.

Veelgestelde vragen

Hoeveel geluid maken de ventilatoren in de LTV radiatoren?

De ventilatoren zijn vergelijkbaar met die in een computer zitten. Je hoort ze nauwelijks.

 

Kunnen mijn huidige radiatoren ook op lage temperatuur werken?

Het is soms mogelijk om een lage temperatuur warmtepomp te koppelen aan de bestaande hoge temperatuur radiatoren. Er moeten dan wel ventilatoren onder worden geplaatst die de luchtstroom op gang houden omdat de temperatuur te laag is voor genoeg convectie.

Dit kan alleen bij goed geïsoleerde woningen.

Hoe kom ik er achter of mijn woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming?

Woningen die goed geïsoleerd zijn kunnen prima verwarmd worden met lage temperatuur verwarming (LTV). Dit is simpel te testen door de CV-ketel als test in de winter op 50 graden in te stellen. Blijft het aangenaam in de woning over een langere periode? Dan kun je LTV kiezen. Blijft het niet aangenaam warm? Dan kun je mogelijk beter isoleren of kiezen voor HT (hoge temperatuur) verwarming. Er zijn ook HT-warmtepompen.

LTV: stap naar aardgasvrij huis

Lage temperatuurverwarming is een stap om je huis aardgasvrij te maken, bijvoorbeeld met een warmtepomp of het warmtenet met lage temperatuur. Het heeft bovendien een paar voordelen: je huis is gelijkmatiger warm en de lucht in huis is gezonder. Doordat de verwarming minder heet wordt, heb je geen last van verschroeid stof. En er zweeft minder stof rond doordat er minder luchtstromen zijn.

Stap 1 is goede isolatie, het dichtmaken van naden en kieren en het verbeteren van de ventilatie in en onder de woning. Zonder goede isolatie lukt het niet om het huis met een lage temperatuur warm te krijgen. Naden en kieren moeten dicht om tocht tegen te gaan. En goede ventilatie is noodzakelijk voor gezonde lucht in huis. Dit kan mechanisch (WTW) of actief (roosters/ramen open).

Stap 2 is checken of je jouw huis met een lagere watertemperatuur warm kunt krijgen. Dit stel je in op de cv-ketel (55⁰C). Lukt het niet de woning voldoende te verwarmen, dan moet je de verwarming aanpassen of uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld met radiatorventilatoren, een extra radiator, grotere LT-radiatoren of vloer- wandverwarming.

Stap 3 is een warmtepomp laten installeren of het aansluiten op het lage temperatuur-warmtenet (als dat in jouw wijk komt).

Kosten / terugverdientijd

De kosten van Lage Temperatuurverwarming

Een los LTV-systeem zonder warmtepomp kost ongeveer € 2.500, afhankelijk van je situatie.

De besparing met Lage Temperatuurverwarming

Als je woning zeer goed is geïsoleerd, kan LTV je energierekening verlagen. Een huishouden met een HR-combiketel (op gas) met LTV/Low H2O-radiatoren bespaart het meest ten opzichte van een installatie met traditionele radiatoren: zo’n 160 m3 ofwel € 105 per jaar (gasprijs € 0,64 per m3). Met een warmtepomp kan dit wel 5 keer zoveel zijn.

Een LTV-systeem met wand- of vloerverwarming bespaart minder: gemiddeld ruim 90 m3 meter per jaar (€ 60). Gewone LT-radiatoren besparen 60 m3 gas, ofwel € 40 per jaar.

Check, is mijn woning geschikt?

Een voorwaarde voor Lage Temperatuurverwarming  is een goed geïsoleerd huis, minimaal Rc: 3,5.
LTV en de bijkomende energiebesparing is alleen realiseerbaar in goed geïsoleerde woningen met vloer- of wandverwarming, of lage temperatuur-radiatoren. Een Lage Temperatuur (LT)-radiator is wat groter dan normale cv-radiatoren, zodat die bij een lage temperatuur (van het aangevoerde water) toch genoeg warmte kan afgeven. Zogeheten Low H2O-radiatoren bevatten minder water en geleiden de warmte beter, waardoor ze sneller opwarmen en de warmte nog beter afgeven. LT-radiatoren en Low H2O-radiatoren heten ook wel LT-convectoren.

Check of je radiatoren genoeg vermogen hebben

Hebben ze 2 of 3 platen met lamellen ertussen (lamellen zijn dunne gebogen platen)? Dan kunnen ze behoorlijk veel warmte afgeven. Je kunt de warmteafgifte (het vermogen of de capaciteit) nog verbeteren met een radiator-ventilator. Heb je radiatoren zónder lamellen, of 1 plaat met lamellen? Die kun je vervangen door een dikkere radiator met meer platen of lamellen.

Bekijk of je ook direct een warmtepomp kun installeren

Sta je voor een grotere verbouwing en heb je investeringsruimte? Overweeg dan meteen een warmtepomp te installeren. De combinatie van warmtepomp en LTV bespaart de meeste energie.

Controleer of de pomp zuinig is

Let op dat bij aanschaf van een LTV-systeem met vloer- of wandverwarming of er een zuinige pomp bij zit (Energielabel A) met een schakelaar die de pomp automatisch uit zet als er geen warmte nodig is.

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Ervaringsverhalen

Ervaringsverhalen

Neem contact op

Neem contact op

Meer lezen over andere maatregelen?

Naast Lagetemperatuurverwarming zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen