Thuisaccu

De thuisaccu is bedoeld om de energie die zonnepanelen overdag opwekken, tijdelijk op te slaan zodat die in de avonduren benut kan worden. Het formaat van de meeste thuisaccu’s is te vergelijken met die van een grote cv-ketel.

Je kunt er meerdere aan elkaar zetten en zelfs stroom uitwisselen met je elektrische auto. Een thuisaccu voor stroomopslag is inmiddels door diverse partijen op de markt gebracht.

De Tesla Powerwall is waarschijnlijk de bekendste, maar er zijn veel andere aanbieders, zoals Samsung, Enphase, SolarWatt, Varta, SMA, Iron Edison, JLM, BMW en Mercedes. Door de salderingsregeling voor opgewekte energie is de thuisaccu momenteel echter nog niet financieel interessant. De aanschafprijs is daarnaast ook nog aan de hoge kant (vanaf € 7.500). Bij het aflopen van de salderingsregeling en de hopelijk lagere aanschafprijs van de accu’s, kan het mogelijk wél een interessante optie worden vanaf 2025.

Subsidie

Momenteel is er alleen subsidie beschikbaar wanneer je als particulier een elektrische auto aanschaft. Voor de thuisaccu is er geen tegemoetkoming.