Thuisaccu

De thuisaccu is bedoeld om de energie die zonnepanelen overdag opwekken, tijdelijk op te slaan zodat die in de avonduren benut kan worden.

Op zonnige dagen de opgewekte energie van je zonnepanelen opslaan in een thuisaccu. Dat klinkt natuurlijk ideaal. Waarom levert bijna iedereen zijn overtollige stroom dan toch terug aan het net? ‘Door de huidige salderingsregeling voor opgewekte energie is de thuisaccu financieel nog niet interessant', laat Fabian van het Drents Energieloket weten. 'In de toekomst gaan ze misschien wél een belangrijke rol spelen in de energietransitie als de salderingsregeling is afgebouwd.'

Op het moment dat de zon schijnt (ook als het wat bewolkt is) zetten je zonnepanelen zonne-energie om in stroom. Die stroom gaat naar de apparaten die op dat moment aan staan, het overschot aan stroom lever je terug aan het net. Op momenten dat je zonnepanelen geen energie opwekken, bijvoorbeeld ’s avonds, koop je stroom van je energieleverancier via het net. Zou het niet veel handiger zijn om die stroom die je overdag opwekt, op te kunnen slaan om op latere momenten te kunnen gebruiken?

Hoe werkt een thuisaccu?

Wanneer je een thuisaccu hebt gaat de stroom die je zonnepanelen opwekken nog steeds eerst naar de apparaten die om stroom vragen. Maar het gebeurt vaak dat je meer opwekt dan dat je verbruikt. In die gevallen gaat het ‘overschot’ naar de thuisaccu. Wanneer ook deze vol zit gaat de overtollige opgewekte stroom naar het stroomnet. Op momenten dat je panelen geen stroom opwekken, omdat het volledig bewolkt is, gebruik je de stroom uit je thuisaccu.

Ook kan je thuisaccu worden volgeladen met goedkopere stroom tijdens daluren. Op het moment dat het normale tarief geldt kun je dus gebruik maken van je thuisaccu met goedkoper gevulde stroom. Op dit moment zijn de prijsverschillen tussen normale- en daluren stroom nog erg klein. Als er in de toekomst meer wind en zonne-energie aan het stroomnet wordt toegevoegd kunnen deze verschillen groter worden.

Salderen of zelf opslaan?

Lever je op dit moment stroom terug aan het net, dan streept je energieleverancier die stroom af tegen de stroom die je bij hen afneemt. Dat is de salderingsregeling. Wanneer je meer stroom teruglevert dan je afneemt, krijg je een lage vergoeding voor die stroom (tussen de 3 en 12 cent per kWh).

Vanaf 2024 wil de regering de salderingsregeling in acht jaar tijd langzaam afbouwen. Dat zou betekenen dat je een steeds kleinere terugleververgoeding krijgt en dat een thuisaccu interessanter wordt.

Opslaan voor donkere dagen?

Helaas kun je met een thuisaccu ’s zomers geen stroomvoorraad opslaan voor de donkere winterdagen. De thuisaccu slaat namelijk zo’n 7 a 8 kWh op, wat neerkomt op het gemiddelde stroomverbruik van een Nederlands huishouden op een dag. Je moet daarom sowieso aangesloten blijven op het elektriciteitsnet. Daardoor kun je op winterse dagen de lampen nog aandoen en je koelkast blijven gebruiken, en in de zomer terugleveren aan het net.

Subsidie

Momenteel is er alleen subsidie beschikbaar wanneer je als particulier een elektrische auto aanschaft. Voor de thuisaccu is er geen tegemoetkoming.