Gevelisolatie
Door het aanbrengen van gevelisolatie zorg je ervoor dat er minder warmte door de muren naar buiten lekt. De verwarming slaat minder vaak aan en je gasverbruik en energierekening dalen. Ook tocht het minder in huis en is de kans op vochtproblemen kleiner.
De buitenmuren isoleren (voorzetwand) levert de meeste besparing op. Binnenmuren isoleren doe je als spouwmuur- en buitengevel isolatie geen optie is.
Heeft jouw woning geglazuurde, geïmpregneerde of geschilderde gevels? In dat geval kan je niet altijd isoleren. Laat dit door een specialist vooraf goed beoordelen.
Je kunt je gevel op 3 manier isoleren:
Spouwmuurisolatie | Interessant voor woningen gebouwd van ongeveer 1920 tot 1976 of als je spouwmuurisolatie aan vervanging toe is. |
Binnenzijde gevel | Geschikt als de gevel geen spouwmuur heeft of als je de gevel aan de buitenzijde van de woning niet aan wilt of mag passen. |
Buitenzijde gevel | Meest effectieve vorm van isolatie, maar ook de meest ingrijpende en kostbare. |
Denk ook aan ventilatie van de kruipruimte en woning!
Na spouwmuurisolatie en gevelisolatie moeten nieuwe (betere) ventilatiekanalen gemaakt worden voor de kruipruimte in verband met de aanwezige gasleidingen. Zorg daarnaast voor frisse lucht in de woning door ventilatie via een rooster boven het raam of een klapraampje. Nog beter is mechanische WTW ventilatie laten plaatsen.
Let op: Ventileren moet permanent, dus af en toe een raampje open is niet voldoende.
Tip: Bewaar altijd alle facturen van maatregelen die u uitvoert. Dit is heel belangrijk bij de bepaling voor een nieuw energielabel en de woningwaarde.
Veelgestelde vragen
Mijn spouw is geïsoleerd, kan ik dat verbeteren met gevelisolatie?
Ja, als het mogelijk is, is dit zeker aan te raden. Maar dit moet goed bekeken worden door een isolatiebedrijf middels een endoscopisch onderzoek! Vaak wordt voor het navullen gebruik gemaakt van een schuimsoort die alle kieren en naden kan dichten (let op, lang niet elk bedrijf heeft dit in zijn assortiment). Het is echter niet altijd mogelijk. Ook moet er een natuurtoets worden gedaan om te voldoen aan de wetgeving.
Is er een vergunning nodig voor buitengevel isolatie?
Bij een wijziging aan de gevel dien je altijd een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit kan via je gemeente en kan legekosten met zich meebrengen. Voor de melding, kijk op: Omgevingsloket.
Waar moet ik op letten bij buitengevelisolatie?
Vanwege de grote hoeveelheid aandachtspunten raden we aan telefonisch contact op te nemen met het loket via 085 – 7920158.
Waar moet ik op letten bij binnengevelisolatie?
Vanwege de grote hoeveelheid aandachtspunten raden we aan telefonisch contact op te nemen met onze helpdesk.
Volgens mij heb ik vleermuizen in de spouw, wat moet ik doen?
Het is mogelijk dat er vleermuizen in spouwmuren huisvesten. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort die niet zomaar gestoord mag worden. Volgens de Wet natuurbescherming zal je een ontheffing bij de provincie moeten aanvragen.
Vooraf zal je echter een onderzoek moeten laten uitvoeren door een deskundige. De soort vleermuis moet bepaald worden en in welke maanden van het jaar ze in de spouw verblijven. Voordat de spouw gevuld kan worden moet er een nieuwe leefruimte gemaakt worden voor de vleermuizen. Hiervoor zijn speciale vleermuiskasten te koop.
Welke bedrijven zijn er
Ervaringsverhaal
Neem contact op
Verder lezen over andere maatregelen?
Naast gevelisolatie zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.
Bekijk alle maatregelen