Gevelisolatie

Door het aanbrengen van gevelisolatie zorg je ervoor dat er minder warmte door de muren naar buiten lekt. De verwarming slaat minder vaak aan en je gasverbruik en energierekening dalen. Ook tocht het minder in huis en is de kans op vochtproblemen kleiner.

De buitenmuren isoleren (voorzetwand) levert de meeste besparing op. Binnenmuren isoleren doe je als spouwmuur- en buitengevel isolatie geen optie is.

Heeft jouw woning geglazuurde, geïmpregneerde of geschilderde gevels? In dat geval kan je niet altijd isoleren. Laat dit door een specialist vooraf goed beoordelen.

Je kunt je gevel op 3 manier isoleren:

Spouwmuurisolatie Interessant voor woningen gebouwd van ongeveer 1920 tot 1976 of als je spouwmuurisolatie aan vervanging toe is.
Binnenzijde gevel Geschikt als de gevel geen spouwmuur heeft of als je de gevel aan de buitenzijde van de woning niet aan wilt of mag passen.
Buitenzijde gevel Meest effectieve vorm van isolatie, maar ook de meest ingrijpende en kostbare.

Denk ook aan ventilatie van de kruipruimte en woning!

Na spouwmuurisolatie en gevelisolatie moeten nieuwe ventilatiekanalen gemaakt worden voor de kruipruimte. Zorg daarnaast voor frisse lucht in de woning door ventilatie via een rooster boven het raam of een klapraampje. Nog beter is natuurlijk mechanische ventilatie.

Veelgestelde vragen

Mijn spouw is geïsoleerd, kan ik dat verbeteren met gevelisolatie?

Ja, dit is in sommige gevallen zelfs aan te raden. Wanneer je doel is om een energieneutrale woning te maken ontkom je er al niet aan.

Is er een vergunning nodig voor buitengevel isolatie?

Bij een wijziging aan de gevel dien je altijd een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit kan via je gemeente.

Waar moet ik op letten bij buitengevelisolatie?

Vanwege de grote hoeveelheid aandachtspunten raden we aan telefonisch contact op te nemen met het loket via 085 – 7920158.

Waar moet ik op letten bij binnengevelisolatie?

Vanwege de grote hoeveelheid aandachtspunten raden we aan telefonisch contact op te nemen met onze helpdesk.

Volgens mij heb ik vleermuizen in de spouw, wat moet ik doen?

Het is mogelijk dat er vleermuizen in spouwmuren huisvesten. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort die niet zomaar gestoord mag worden. Volgens de Wet natuurbescherming zal je een ontheffing bij de provincie moeten aanvragen.

Vooraf zal je echter een onderzoek moeten laten uitvoeren door een deskundige.  De soort vleermuis moet bepaald worden en in welke maanden van het jaar ze in de spouw verblijven. Voordat de spouw gevuld kan worden moet er een nieuwe leefruimte gemaakt worden voor de vleermuizen. Hiervoor zijn speciale vleermuiskasten te koop.

Kosten / terugverdientijd

Het is zeker de moeite waar om je gevel te isoleren. Je bespaart flink op je energierekening (lager gasverbruik en minder CO2 uitstoot). Je vergroot je wooncomfort en hebt minder last last van tocht, koude muren en van geluidsoverlast. Ook blijft je woning in de zomer beter koel.

Rekenvoorbeeld: tussenwoning met een gevel van 100m2 

Kosten Besparing per jaar
Spouwmuurisolatie € 2100 € 700
Buitengevel € 13000 € 900

De investeringskosten en besparingen zijn erg afhankelijk van het woningtype en het stookgedrag.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de meest toegepaste en goedkoopste manier van gevelisolatie. Een spouwmuur is een buitengevel met 2 stenen buitenmuren met daar tussen een ruimte (spouw) van 4 tot 8 cm. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen. Voor warmte-isolatie kan in de spouw isolatiemateriaal worden aangebracht. Is je woning gebouwd voor 1920, dan is er hoogstwaarschijnlijk geen spouw aanwezig. Vanaf 1920 kregen de meeste huizen bij de bouw wel buitenmuren met een spouw. Woningen gebouwd vanaf 1976 hebben spouwmuurisolatie, maar het kan zijn dat deze aan vervanging toe is.

Buiten- en binnenmuren isoleren

De grootste energiebesparing haal je door de gevel aan de buitenzijde te laten isoleren. Het isoleren van de buitenzijde van de gevel is een klus voor een gespecialiseerd bedrijf. Aangezien het uiterlijk van de woning erdoor verandert, heb je hiervoor een vergunning nodig. Als er geen vergunning wordt gegeven voor het isoleren van de buitenkant van de gevel en er is ook geen spouw aanwezig, dan is het mogelijk om de gevel aan de binnenkant te isoleren. Deze methode is goedkoper dan isolatie aan de buitenkant van de gevel. Ben je een ervaren doe-het-zelver dan kun je de klus zelf doen.

Let er goed op dat bij het isoleren van de binnenzijde van de gevel, een verkeerd geplaatste voorzetwand kan zorgen voor vochtproblemen of bestaande vochtproblemen kan verergeren. Houd er rekening mee dat na het isoleren van de binnenmuren vaker temperatuurschommelingen kunnen voorkomen en dat de binnenruimte kleiner wordt wanneer je kiest voor dik isolatiemateriaal.

Gevelisolatie, is mijn woning geschikt?

Naast het bouwjaar kan de dikte van de buitenmuur helpen om vast te stellen of er een spouw in de muur zit. Is de afstand buitenkant tot binnenkant muur minder dan 24 cm? Dan heeft jouw muur geen spouw. Is de muur 24 cm of meer, dan waarschijnlijk wel. Laat altijd een bedrijf een inspectie doen. Bij spouwmuren is het verstandig een endoscopisch onderzoek te laten uitvoeren. Hierbij gaat een deskundige met een kleine camera de spouw bekijken. Belangrijke punten hierbij zijn de breedte van de spouw, of deze schoon is (er geen cement ‘baarden’ aanwezig zijn) en eventueel aanwezigheid van vleermuizen.

Wil je gaan isoleren aan de binnenzijde? Laat je dan goed informeren als je zelf niet over de deskundigheid beschikt om isolatie aan de binnenzijde van de gevel aan te brengen.

Vergunning

Voor het isoleren van de buitenmuren heb je een vergunning nodig. Wordt er geen vergunning uitgegeven, ga dan na of dat ook geldt voor de achter- en zijgevels. Ook niet mogelijk? Gevelisolatie aan de binnenzijde is dan wellicht nog een optie.

Welke bedrijven zijn er

Welke bedrijven zijn er

Neem contact op

Neem contact op

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast gevelisolatie zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen