Off the grid: wonen in Drenthe zonder nuts-aansluiting

Vlakbij het Drentse dorpje Koekange staat idyllisch, midden in de weilanden de nieuwbouwwoning van Ronald en Daniëlle Verdegaal. Begin 2016 besloten Ronald en Daniëlle om de randstad te verlaten en te kiezen voor de rust en ruimte op het Drentse platteland. Met een passie voor duurzaamheid greep Ronald de uitdaging aan om te gaan voor complete onafhankelijkheid. In juni 2016 begonnen ze met de bouw van hun ‘off grid-woning’ zonder nutsaansluitingen. Alleen voor drinkwater hebben ze een aansluiting op de waterleiding.

Op de vraag waarom Ronald koos voor deze ultieme vorm van onafhankelijkheid reageert Ronald enigszins verbaasd. “Voor mij was dat een vanzelfsprekendheid. Als we kijken naar de gevolgen van ons gasverbruik in Noord-Groningen, maar ook naar de instabiele situatie in de wereld wordt het hoog tijd dat huiseigenaren de slag slaan naar energie onafhankelijk wonen.”


Duurzaamheid optima forma

Door zijn ervaring met het bouwen van een eerdere woning was Ronald in staat om met een open blik naar het bouwproces te kijken. Hij koos niet voor de meest alledaagse aanpak. Zo kwam hij in Drenthe in contact met een schurenbouwer die samen met hem het ontwerp voor de woning bedacht. Voor de schurenbouwer was dit hun eerste echte woning. Een typische schuurwoning met houtskeletbouw en hout uit de regio. “Duurzaamheid optima forma” aldus Ronald.

Complex proces

De bouw van de woning had heel wat voeten in de aarde. Zo moest eerst de ondergrond verstevigd worden. De bouwgrond had nog veel weg van een moeraslandschap. Daarnaast moesten de plannen nog goedgekeurd worden bij gemeente De Wolden. “Een complex proces, maar door vast te houden aan ons beeld voor dit toekomstige droomhuis kwam er al snel schot in de zaak.” In juni 2016 kon worden begonnen met de bouw van de woning.

Nu wonen we in een droomhuis

Er liggen 21 zonnepanelen op de schuur, een enorme (heftruck)accu is aangeschaft voor opslag, een zonneboiler verwarmt de woning en met de biomassakachel kan indien nodig worden bijgestookt. Daarnaast wordt in en om de woning het regenwater wordt hergebruikt. “Met nieuwbouw kun je je woning stap voor stap opbouwen richting energieneutraal. Door ook bij de aanschaf van witgoed en elektrische apparatuur op het energielabel te letten wordt ook opslag ineens prima haalbaar.”

Ronald en Daniëlle hebben inmiddels hun intrek genomen in hun droomhuis. Een paradijsje op zich, met fruitbomen, een heerlijke tuin, de ruimte, uitzicht, een oprijlaan en nog wat laatste klusjes in en rond het huis.

Nationale Duurzame Huizenroute

De Nationale Duurzame Huizenroute wordt jaarlijks georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies.Op www.duurzamehuizenroute.nl zijn meer duurzame huizen te vinden en ervaringsverhalen te lezen. Ook kunnen huiseigenaren van een duurzame woning zich aanmelden op de website om hun kennis te delen.