Groen dak – Sedum dak

Een groen dak zorgt voor een betere opname en afvoer van hemelwater en verkoeling van de directe omgeving. Daarnaast komt het de levensduur van je dak en de biodiversiteit ten goede.

Een groen dak vangt water op, biedt voedsel voor insecten en kan verkoelend werken in de zomer. Omdat je zorgt voor meer groen in je buurt draag je met planten op je dak bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Ontdek meer voordelen en check of je dak geschikt is. Wist je dat je soms subsidie kunt krijgen voor een groen dak?

Groene daken helpen mee om een gedeelte van het hemelwater op te vangen. De substraatlaag en de plantenwortels houden het water langer vast en geven het langzaam weer af. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien opgevangen wordt door tuinen, parken én groene daken, hoe minder riolen overbelast raken.

Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. De begroeiing kan bijdragen aan de verkoeling in de woning – vooral in de zomer warmt een groen dak minder op dan een bedekking met bitumen – maar is zeker geen vervanging van een goede dakisolatie. Groene daken isoleren geluid bijvoorbeeld wel beter dan een dak met bitumen of EPDM. Ook kan een vegetatiedak de levensduur van de waterdichte lagen van een dak verlengen tot wel twintig jaar. Het heeft dus zeker voordelen maar het dak moet alsnog eerst geïsoleerd worden (het liefst via de warm dak constructie).

Wil je ook zonnepanelen? Dat kun je die goed combineren met een groen dak!

Op dit moment zijn er een aantal gemeenten in de provincie Drenthe met een subsidieregeling voor groene daken. Wil je weten of er subsidie is in jouw gemeente dan kun je kijken op Groenesubsidiewijzer.

Hoveniers die groene daken aanleggen vind je op Groenkeur, Groenbovenalles of bij brancheorganisatie Vereniging Bouwwerk Begroeners.

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Subsidie

Subsidie

In de provincie Drenthe is er in de gemeente Assen subsidies beschikbaar voor een groen – sedum dak.

Neem contact op

Neem contact op