Heteluchtverwarming
In Noord-Nederland zijn er relatief veel woningen gebouwd met een gasgestookte heteluchtverwarming. Bij luchtverwarming is de ventilatie en verwarming verwerkt tot één systeem. Voordeel hiervan is dat de woning voldoet aan de huidige ventilatie-eisen. Daarnaast zijn de kamers in de woning snel warm. Maar kun je ook aardgasvrij worden met heteluchtverwarming?
Heteluchtverwarming werkt over het algemeen met een gasgestookte ketel, direct of indirect gestookt. Via een uitgebreid luchtkanaalsysteem dat in en onder de woning zit, wordt hete lucht met een temperatuur van ongeveer 70 graden verspreid. Dit komt met een temperatuur van tussen de 55 en 60 graden de kamers in.
Stadsverwarming?
De gasgestookte ketel kan in principe vervangen worden door een andere warmtebron, bijvoorbeeld warm water van stadsverwarming of in sommige situaties een warmtepomp. In Drenthe komt stadverwarming echter nauwelijks voor.
Aardgasvrij worden met een warmtepomp
Het aardgasvrij maken met een warmtepomp is complex, maar niet onmogelijk. De naam “heteluchtverwarming” zegt het al: het systeem verwarmt de woning met hete lucht. Om dit over te zetten naar verwarmen op lage temperatuur, moet elke situatie goed bekeken worden. Het is belangrijk dat de woning ook bij strenge vorst voldoende op temperatuur kan komen, voor een fijn binnenklimaat. Daarom beschrijven we een drietal stappen.
Stap 1) Zorg altijd eerst dat de schil van de woning zo goed mogelijk geïsoleerd is. Denk dus aan goede isolatie van het dak, de muren, de vloer en minimaal HR++ beglazing. Hierna kun je (dure) duurzame installaties laten installeren. Neem daarin mee dat de ventilatie al wel op orde is, door het al aanwezige en uitgebreide luchtkanaalsysteem in de woning.
Stap 2) Laat je woning vervolgens analyseren door een gecertificeerd thermograaf, voor het maken van warmtebeelden. Je herkent dergelijke bedrijven aan Level 1 certificering van het Infrared Training Center. Vraag daarbij naar aantoonbare ervaring met bouwkundige thermografie.
Stap 3) Zodra er een uitgebreid rapport van een thermograaf is, kun je een afspraak inplannen met een specialist van een totaalinstallateur. Vraag of een warmtepomp bij jou tot de mogelijkheden behoort. Een verwarmingstransmissieberekening (ook wel warmteverliesberekening) is erg belangrijk om te weten wat voor warmtepomp nodig is. Soms kan een thermograaf deze berekening maken en anders kan de totaalinstallateur, of een ingenieursbureau dit. De gecertificeerde lokale installateurs kun je vinden via de volgende link, Bedrijven.
Subsidie?
Er is geen subsidie beschikbaar voor nieuwe gasgestookte heteluchtketels, maar voor nieuwe warmtepompen is er wel subsidie. Namelijk de ISDE subsidie.
Meer lezen over andere maatregelen?
Naast heteluchtverwarming zijn er nog veel andere mogelijkheden in de woning. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.
Bekijk alle maatregelen