Heteluchtverwarming

In Noord Nederland zijn er veel woningen gebouwd met heteluchtverwarming. Bij luchtverwarming is het ventilatiesysteem en de verwarming verwerkt tot één systeem. Voordeel hiervan is dat de woning voldoet aan de huidige ventilatie eisen en de ruimtes in de woning snel te verwarmen zijn.

Via het retoursysteem wordt de lucht gefilterd en opnieuw verwarmd en teruggevoerd naar de leefruimten. Heteluchtverwarming verbruikt meer energie dan andere verwarmingssystemen.

Vervangen ketel of aardgasloos maken

Een nadeel van heteluchtverwarming is dat het vervangen van de oude ketel voor een nieuwe gasgestookte ketel niet goedkoop is. Daarvoor krijg je echter wel een lager verbruik van gas dat kan oplopen tot een besparing van 30%.

Er zijn opties om heteluchtverwarming aardgasloos te maken middels een warmtepomp en elektrisch bijverwarming. Hiervoor hebben verschillende merken oplossingen gevonden. In de praktijk blijkt dit echter niet heel makkelijk te zijn.

Is je systeem geschikt?

Vraag een aantal totaal installateurs om een adviesgesprek en offerte wanneer je toe bent aan vervanging van de ketel. Bekijk of een gasloos systeem mogelijk is. Kan het niet overweeg dan een nieuwe gasgestookte ketel. Overgaan op een ander verwarmingssysteem is niet altijd aan te raden gezien de hoge kosten.

Meer lezen over andere maatregelen?

Naast heteluchtverwarming zijn er nog veel andere mogelijkheden in de woning. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

 

Bekijk alle maatregelen