Ventilatie in de woning

Ventilatie in en onder de woning is heel belangrijk voor je eigen gezondheid. Ventilatie zorgt voor een goede vochthuishouding dat schimmelvorming voorkomt en fijnstof naar buiten kan.

In ons dagelijks leven in huis komt er veel vocht en fijnstof vrij. Oorzaken hiervan zijn bijvoorbeeld, ademen, koken, drogende was, elektrische apparaten, douchen en net nieuw aangeschafte spullen. Al deze zaken, en meer, zorgen voor een ongezonde binnenlucht wanneer niet goed geventileerd wordt.

Ventileren is iets anders dan luchten! Ventileren is continu frisse lucht aanvoeren en vervuilde lucht afvoeren, in elk jaargetijde.

Lucht kan via naden en kieren, roosters, open ramen of mechanische ventilatie verplaatst worden.Ga je jouw woning (na)isoleren, dan zal dat direct effect hebben op de luchtverversing. Hoe beter je isoleert hoe luchtdichter de woning wordt. Daarom is het heel belangrijk dat je bewust (actief) ventileert of mechanische ventilatie toepast.

Ventileren is gezond

Ventileren kost altijd energie aangezien er een beetje warmte verloren gaat. Warme lucht gaat naar buiten toe en koude lucht juist naar binnen. De gezondheidseffecten wegen echter meer op dan het relatief kleine energieverlies.

Ventileer altijd extra bij:
  • Een feestje met extra veel mensen
  • Tijdens het douchen
  • Tijdens het koken
  • Tijdens het klussen in huis
  • Tijdens drogen van de was

Met een CO2-meter kun je heel bewust sturen op de luchtkwaliteit binnen. Het geeft een goed beeld wat de effecten zijn bij bijvoorbeeld een feestje of tijdens het koken. Een dergelijke meter is te koop voor € 100 á € 200.

Heb je mechanische ventilatie? Zorg dan voor frequent onderhoud en schoonmaken van de filters! Zorg ervoor dat de luchtroosters altijd open staan.

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact op

Neem contact op

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast ventilatie zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen