Asbest verwijderen

Heb jij een asbestdak? Dan heb je vast vragen over hoe je de asbest kunt verwijderen en welke regelingen er voor zijn. Toch al bezig met je dak? Neem dan meteen je dakisolatie mee en/of het plaatsen van zonnepanelen. Hoe? Wij helpen je verder.

Ga je verbouwen? Pas op voor asbest!

Stimuleringsregeling Provincie Drenthe

Ga je verbouwen of klussen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. In de jaren 80 is in veel huizen asbest verwerkt in daken van schuurtjes (golfplaten), afvoerbuizen, vensterbanken en schoorstenen. Ook zit het veel in plafondplaten en vloerzeil. Zolang het niet beschadigd is, vormt het geen gevaar voor je gezondheid.

Maar als je gaat klussen, of als weer en wind je asbestdak aantasten, dan kunnen er gevaarlijke vezels loskomen. Om woningeigenaren hierbij te ondersteunen biedt de provincie Drenthe een stimuleringsregeling. Lees hieronder meer over hoe je een asbestdak kunt herkennen, hoe je het kunt verwijderen, hoe je dit het beste kunt combineren met duurzame maatregelen en welke regelingen er nu beschikbaar zijn.

Mijn dak heeft asbest, wat nu?

Je weet het zeker, je hebt een asbestdak. Is het dak kleiner dan 35 m2? Dan mag je het zelf verwijderen en goed ingepakt inleveren bij de milieustraat bij jou in de buurt. Als dit geen optie is, dan kun je de asbest laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf.

De Asbestschakel is een coöperatie van gespecialiseerde asbestsaneringsbedrijven. Je kunt terecht bij de Asbestschakel voor een maatwerkofferte voor je asbestdak en een goed aanbod voor asbestsanering. Op de website kun je met een rekenmodule meteen een beeld krijgen van de kosten.

Weet je niet zeker of je asbest hebt? Kijk dan op de Asbest dakenkaart van de overheid: Kaart.

Stappenplan

Stap 1: Wil je asbest uit je huis of schuur verwijderen? Dan heb je toestemming nodig van de gemeente. Op de website van je gemeente kun je een melding doen.

Stap 2: Bij sommige gemeenten kun je gratis beschermende kleding krijgen en plastic om het asbest in te verpakken. Informeer bij je gemeente. De tarieven voor de milieustraat verschillen per gemeente!

Stap 3: Zie je tegen het zelf verwijderen op? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in. Verkeerd verwijderen is gevaarlijker dan laten zitten.

Stap 4: Er twee speciale asbestregelingen beschikbaar via het Rijk en de Provincie Drenthe. Hiermee kun je een lening afsluiten tegen een gesubsidieerd laag tarief voor de sanering, nieuw dak (geïsoleerd of niet) én zonnepanelen. Dit is vooral nuttig bij grote asbestdaken. Asbestregeling Drenthe, een lening met een laag rentetarief, om de kosten voor verwijdering van je asbestdak te financieren. De Energiebespaarlening Drenthe (link); een voordelige lening die je kunt gebruiken voor financiering van je asbestverwijdering op het woonhuis (niet de schuur) in combinatie met dakisolatie en eventueel andere energiebesparende maatregelen.

De andere lening kan zowel voor de schuur als de woning gelden en zonnepanelen kunnen worden meegefinancierd. Deze regeling kunt u vinden via de volgende link .

Stap 5: Is je dak aan vervanging toe? Kijk of je meteen je isolatie kan verbeteren en of je zonnepanelen kunt plaatsen. Via de Energiebespaarlening Drenthe kun je ook asbest verwijderen in combinatie met dakisolatie!