LED- verlichting

Je ziet ze steeds meer, ledlampen. Dat is ook niet zo gek want het vervangen van gloei- en halogeenlampen voor LED levert een flinke besparing op.

LED is de afkorting van light-emitting diode. Een ledlamp verbruikt 90% minder energie dan een gloeilamp en 85% minder dan een halogeenlamp. Daarnaast gaan ze ook veel langer mee.

Ledlampen stralen inmiddels niet meer alleen fel wit licht uit en zijn gelukkig ook in allerlei warme tinten verkrijgbaar. Ook zijn er ledlampen die je kunt dimmen (in combinatie met een juiste led-dimmer in de muur). Ze geven daarnaast direct volle lichtopbrengst wanneer je ze aanzet. Kijk je naar de levensduur, dan gaan ledlampen 15.000 uur mee terwijl een gloeilamp rond de 1.000 branduren haalt. Een enorm voordeel dus!

Een lampje vervangen, dat kan iedereen! Zo kun je duurzaam bezig zijn en energie besparen, zoals Diana laat zien: met LED-lampen.

 

Kosten / terugverdientijd

De kosten van ledlampen zijn erg uiteenlopend maar gemiddeld komt het neer op € 5,80 voor een gewone ledlamp. Ondanks de hogere aanschafprijs ben je veel goedkoper uit over een aantal jaar. De aanschaf van de ledlampen verdien je door een lager energieverbruik meestal binnen 3 jaar terug.

 

Welke LED-lamp kies je?

Wil je weten welke ledlamp je nodig hebt ter vervanging van de onzuinige variant? Milieucentraal heeft hiervoor een uitgebreide keuzehulp opgesteld.

 

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact op

Neem contact op

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast LED verlichting zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen