Energieneutraal wonen

Door betere isolatie en zuinige cv-ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal.

CO2-vrij wonen in 2050

Door betere isolatie en zuinige cv-ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal. In 2050 moeten we naar aardgasloze en CO2-vrije woningen. Dit hebben we samen afgesproken. We willen de wereldwijde klimaatverandering afremmen en het risico op aardbevingen verkleinen.

Wil je energieneutraal wonen?

Wil je energieneutraal wonen, dan kom je veel verschillende termen tegen bij het zoeken naar meer informatie. Denk aan gasloos, energieneutraal, nul-op-de-meter, off-grid, klimaatneutraal en CO2-neutraal. Maar wat betekenen deze termen precies? Algemeen beschouwd is een energieneutrale woning een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Maar bij bewust energieneutraal wonen let je naast je energie- en waterverbruik ook op welke bouwmaterialen je gebruikt in je woning en voldoe je aan het bouwbesluit.

Bewust energieneutraal:

  • Energie besparen, denk aan zeer goede isolatie, kierdichting en energiezuinige huishoudelijke apparatuur.
  • Energie duurzaam opwekken, denk aan zonnepanelen en eventueel een zonneboiler.
  • Energie efficiënt opwekken, denk aan warmtepompen voor ruimteverwarming en/of warm tapwater.

Lees het stappenplan voor een energieneutraal huis

Energieneutrale nieuwbouw

Een huis dat na 2020 opgeleverd worden, moet (bijna) energieneutraal zijn. Dit betekent dat de woning dezelfde hoeveel energie opwekt als nodig is voor het verbruik

Meer informatie

Energieneutrale verbouw

Wil je je huis verbouwen tot energieneutraal, dan kun je kiezen of je alles in één keer doet, of het stap voor stap uitvoert.

Meer informatie