Energieneutrale nieuwbouw

Huizen die na 2020 opgeleverd worden, moeten bijna energieneutraal zijn. Maar wat betekent dat nou precies? Een woning is bijna energieneutraal als die zelf de energie opwekt die nodig is voor het gebouw.

Energie die nodig is voor verwarmen en koelen van de woning, ventilatie, warm water en verlichting, inclusief de energie die nodig is voor het verwarmings- en ventilatiesysteem (bijvoorbeeld de ventilatoren en de warmtepomp). Dit is het ‘gebouwgebonden’ energiegebruik. Een volledig energieneutraal huis wekt daarnaast ook de energie op voor alle apparaten in huis (oven, koelkast, wasmachine, tv, computer, enzovoort). Dit is het ‘gebruiksgebonden’ energieverbruik. Gemiddeld gaat het om een energieverbruik van 2.500 kWh per jaar (ongeveer 11 zonnepanelen).

Stappenplan energieneutrale nieuwbouw

Stap 1

Oriënteer je op de mogelijkheden van energieneutrale nieuwbouw

Nieuwbouwwoningen worden gasloos gebouwd, maar er zijn verschillende manieren om jouw woning energiezuinig te maken. Belangrijk is om je van tevoren goed te oriënteren en te laten informeren, zodat je een keuze kunt maken die bij jou (en je gezin) past. Voor voorbeelden uit de praktijk kun je deelnemen aan de Duurzame Huizenroute. Deze dag zetten woningeigenaren de deuren open en vertellen over de maatregelen die zij genomen hebben. Kijk voor meer informatie op de website van Duurzame Huizenroute. 

Stap 2

Maak je wensen kenbaar bij architect, aannemer, ontwikkelaar en installateur

Heb je je keuze voor een pakket maatregelen gemaakt? Laat het op tijd weten aan jouw architect, aannemer, projectontwikkelaar en installateur. Zij kunnen met je meedenken en ervaringen delen die zij bij eerdere projecten hebben opgedaan.

Let op: Laat je echter niet zomaar een standaard woning aanpraten. Soms plaatsen ze maar twee zonnepanelen om aan de huidige EPC-eisen te voldoen, terwijl je er veel meer nodig hebt. Bijkopen via de aannemer is dan ineens ook veel duurder. Heb je vragen hierover bel dan vooral met onze helpdesk of lees verder.

Stap 3

Energieneutraal wonen begint met energiezuinig bouwen

Energie die je niet gebruikt, hoef je niet op te wekken en niet te betalen. Bouw jouw huis daarom zo energiezuinig mogelijk door:

  • het goed te isoleren
  • luchtdicht te bouwen en
  • rekening te houden met zonlicht

Jouw woning dient in ieder geval aan de laatste eisen van het bouwbesluit te voldoen. De minimale eis op dit moment is een Energie Prestatie Coëfficiënt van 0,4 (ook bekend als EPC). Per 1 januari 2021 worden de eisen strenger en gaan dan over naar de BENG-norm: bijna energieneutraal.

Houdt rekening met de EPC

De EPC geeft de energetische kwaliteit aan van een nieuwbouwwoning. Hoe lager de EPC, hoe beter de energetische kwaliteit. De energieprestatie gaat alleen over het energieverbruik voor ruimteverwarming, warm tapwater, verlichting en eventueel koelen van de woning. De energieprestatie zegt niets over het overige huishoudelijke energiegebruik. Denk aan de koelkast, vaatwasser, vriezer, wasmachine, wasdroger en televisie.

Kierdichting

Naast het isoleren van de gevels, het dak, de vloeren, deuren en ramen, moet je ook denken aan kierdichting. Dit zorgt voor een hoge luchtdichtheid en voorkomt tocht in de woning. Tocht is niet comfortabel en niet energiezuinig. De luchtdichtheid kan voor oplevering van jouw woning getest worden door een blowerdoormeting of luchtdichtheidsmeting. Je kunt het uitvoeren van een test opnemen in het bestek van de aannemer.

Stap 4

Goed isoleren betekent ook goed ventileren

Een goed geïsoleerd huis, moet goed geventileerd worden. Neem een ventilatiesysteem mee in het ontwerp met daarin een warmte terugwin-systeem. Het alleen openzetten van de ramen is niet voldoende.

Stap 5

Zelf energie opwekken en gebruiken

Je kunt ook zelf energie opwekken. De kans is groot dat er zonnepanelen op het dak van de woning worden geplaatst om aan de EPC-norm te voldoen. Een deel van de opgewekte stroom kun je gebruiken voor huishoudelijke apparatuur, maar ook om bijvoorbeeld de warmtepomp te gebruiken. Met een zonneboiler kun je warm water produceren.

Stap 6

Inductiekoken is makkelijker, veiliger en efficiënter

Koken zonder gas kan heel goed met een keramische kookplaat of via inductiekoken. Inductiekoken is het meest energiezuinig en is daarnaast veilig, want bij inductiekoken wordt de pan direct verwarmd en niet de kookplaat. Bijkomend voordeel is dat het heel makkelijk is schoon te maken.

Stap 7

Wasmachines en vaatwassers met hotfill aansluiting

Er zijn speciale wasmachines en vaatwassers die een zogenoemde hotfill aansluiting hebben. Heb je beschikking tot duurzaam warm water (bijvoorbeeld een zonneboiler), kies dan voor huishoudelijke apparatuur met deze aansluiting. Hiermee wordt direct het duurzaam verwarmde water gebruikt. Wek je zelf zonne-energie op? Gebruik dan jouw huishoudelijke apparatuur zoveel mogelijk op tijden dat de zon schijnt.

Stap 8

Ruimte voor een thuisaccu

Laat je zonnepanelen plaatsen? Houd dan alvast rekening met ruimte voor de plaatsing van een toekomstige thuisaccu of thuisbatterij. Met een thuisaccu wordt de duurzame stroom, die je overdag opwekt, opgeslagen. Deze stroom kun je op een later moment in het huis gebruiken. Financieel kan de aanschaf van een thuisaccu nog niet uit maar de verwachting is over vijf jaar wel. Thuisaccu’s zijn nu relatief duur en zonnestroom kun je nog  salderen. Salderen houdt in dat je de elektriciteit die je terug levert naar het elektriciteitsnet mag wegstrepen tegen elektriciteit die je later weer van het net haalt. De salderingsregeling blijft in ieder geval bestaan tot 2023.

Stap 9

Een energiezuinig huis verwarmen met lage temperatuurwarmte

Een goed geïsoleerd huis kun je verwarmen met een lage temperatuur verwarming. Hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe lager de temperatuur in het afgiftesysteem. Je kunt kiezen voor vloer- en/of wandverwarming. Je kunt ook een radiator aanschaffen die met lage temperaturen overweg kan. Een lage temperatuur verwarming werkt anders dan radiatoren op hoge temperatuur. Laat je huis niet te veel afkoelen, het duurt daarna langer om het huis weer op te warmen. Dit kost veel energie. Verlaag de temperatuur maar een paar graden wanneer je niet in huis bent.

Stap 10

Een duurzame warmte-installatie om lage temperatuur warmte te maken

Met een warmtepomp kun je je woning zeer efficiënt verwarmen met lage temperatuur warmte. Hiervoor gebruikt de pomp elektriciteit en buitenlucht, ventilatielucht of de warmte in de bodem. Lees meer over de verschillende soorten warmtepompen. De warmtepomp zorgt naast het verwarmen van de woning voor warm tapwater uit de kraan. Een warmtepomp heeft minder vermogen dan een gasketel en daardoor kan hij niet zoveel warm water tegelijk produceren. Je hebt hiervoor een boilervat nodig, die warm water op kan slaan.

Verder lezen over duurzame maatregelen?

Je woning energiezuiniger of energieneutraal maken? Lees de informatie over duurzame maatregelen.

Bekijk alle maatregelen