Vloerisolatie

Een koude vloer en daardoor koude voeten? Een geïsoleerde vloer maakt daar een eind aan. Vloerisolatie is een maatregel die veel rendement oplevert en relatief weinig moeite kost.

Met vloerisolatie vergroot je jullie wooncomfort en creëer je tegelijk een beter leefklimaat doordat er minder vocht optrekt uit de kruipruimte. Ook profiteer je van een waardestijging van je woning door een beter energielabel en een lagere energierekening.

Er zijn verschillende manieren om je vloer te isoleren (Vloer-, en bodemisolatie). De meest toegepaste manier is het isoleren van de onderkant van de vloer, vanuit de kruipruimte. Heb je een vochtige kruipruimte dan raden wij aan dit eerst op te lossen. Dit kan door bijvoorbeeld eerst bodemfolie te plaatsen en mogelijk extra ventilatieroosters te laten aanbrengen. Na een week of 2 kan vervolgens de vloer worden geïsoleerd.

De andere vorm, bodemisolatie, voorkomt optrekkende kou en vocht uit de bodem. Dit is een optie als de kruipruimte niet hoog genoeg is voor vloerisolatie of als de kruipruimte niet toegankelijk (te maken) is, lager dan 35 cm. Ook kan bodemisolatie worden toegepast als aanvulling op vloerisolatie (bij een vochtige kruipruimte). Dit zorgt voor een stabiele kruipruimtetemperatuur en langer behoud van het leidingwerk. Vochtige kruipruimtes kunnen zeer nadelige gevolgen hebben zoals houtrot of (optrekkende) schimmelvorming. Het isoleren van de bodem van de kruipruimte levert nauwelijks energiebesparing en comfort op ten opzichte van het isoleren van de onderkant van de vloer. Dit komt omdat er altijd een luchtlaag tussen de vloer en het bodemisolatie blijft wat in direct contact staat met de buitenlucht via de verplichte luchtroosters.

Lees hieronder verder over de investering en besparing.

Tip: Bewaar altijd alle facturen van maatregelen die u uitvoert. Dit is heel belangrijk bij de bepaling voor een nieuw energielabel en de woningwaarde.

Veelgestelde vragen

Welke voor- en nadelen zijn er bij vloerverwarming?

Voordelen:

 • Lager energieverbruik dan hoge temperatuur radiatoren
 • Geen zichtbare radiatoren
 • Comfortabeler door de gelijkmatige verwarming
 • Constante temperatuur
 • Minder tocht
 • Minder zwevend stof
 • Nuttig bij toekomstige overstap naar een lage temperatuur warmtepomp

Nadelen:

 • Langzaam bij opwarmen van een koude woning
 • Hoge installatiekosten

Hoe beoordeel je offertes van bedrijven?

Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:

 • Een omschrijving van alle werkzaamheden.
 • De oppervlakte van de vloer die geïsoleerd moet worden en een overzichtelijke beschrijving van de toe te passen materialen (hoeveelheid, de Rc-waarde van de vloer na de isolatie, en certificering). De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen van de hele constructie aan, dus de vloer + het isolatiemateriaal.
 • De totale kosten van de werkzaamheden inclusief eventuele extra kosten.
 • De leveringsvoorwaarden, aansluiting bij een brancheorganisatie en garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar
 • Gebruik de ‘checklist offerte vloerisolatie’ om de juiste vragen te stellen aan een aannemer of isolatiebedrijf. Deze checklist vind je hier.

Welk isolatiemateriaal is goed voor betonnen vloer?

Bij de betonnen vloeren is bijna elk materiaal toepasbaar.

Welk isolatiemateriaal is goed voor een houten vloer?

Bij een houten vloer moet dit goed kunnen blijven ‘ademen’. Daarmee voorkom je vochtproblemen als schimmel en houtrot. Dampdichte materialen moeten hierbij voorkomen worden. Gespoten ‘gesloten cel’ materialen bij houten vloeren is daarmee dus niet altijd even verstandig.

Hoe lang duurt het om de vloer te isoleren?

Meestal is de vloer in één dag geïsoleerd. Kies je voor schuimbeton, dan ben je, alles bij elkaar, al snel een week verder.

Investering

Vloerisolatie is een interessante en goedkopere maatregel om mee te beginnen bij het energiezuiniger maken van je woning (zeker als er vloerverwarming is). Voor het toepassen van vloerisolatie liggen de investeringen rond de € 2.250 voor een tussenwoning en hoekwoning, € 3.000 voor een 2-onder-1-kap en € 4.500 voor een vrijstaande woning. De besparingen zijn afhankelijk van het woningtype en het stookgedrag. Kies je voor schuimbeton inclusief vloerverwarming? Dan zit je al snel op € 10.000 voor 36 m2 oppervlak.

Vloerisolatie, is mijn woning geschikt?

Bekijk of je een kruipruimte hebt en bepaal hoe hoog je kruipruimte is. Staat er (soms) water in je kruipruimte? Ligt er puin? Lopen er kabels en leidingen in de kruipruimte? Zijn er vocht- of verkleurde plekken in huis? Bepaal of je een steenachtige/betonnen of houten vloer hebt. Veert je vloer of heb je vloerverwarming? Informeer de bedrijven waarmee je in gesprek gaat hierover.

Wat is een goede isolatiewaarde?

Kies voor een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde tussen 3,5 en 5) voor meer comfort. Wil je je huis echt energiezuinig maken? Kies dan voor een Rc-waarde van minimaal 5. Heb je vloerverwarming of ben je van plan die aan te leggen? Streef dan naar een Rc-waarde van minstens 5.

 

 

Bedrijvenselectie

Kijk goed of de bedrijven die je wilt vragen om een offerte zijn aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN (vereniging van erkende isolatiebedrijven in Nederland). Als bedrijven daar zijn aangesloten dan zijn ze verplicht om volgens strenge richtlijnen te werken.

Keurmerken

Er zijn keurmerken die de kwaliteit van de werkzaamheden en de materialen waarborgen. De onafhankelijke organisaties die dit controleren zijn SKG-IKOB en Isula.  Bedrijven kunnen deze keurmerken ook hebben zonder aansluiting bij VENIN; dat is niet erg.

Ventilatie in de kruipruimte

Bespreek met het bedrijf dat ze de ventilatiegaten in de kruipruimte niet mogen blokkeren. Er zijn 2 belangrijke redenen waarom we de kruipruimte moeten ventileren; vocht en aanwezige gasleidingen. Een vochtige kruipruimte zorgt voor een ongezond binnenklimaat. Voor de levensduur van het leidingwerk is het beter om een droge kruipruimte te hebben. Daarnaast kan, in het geval van een klein gaslek het gas gemakkelijk weg via de ventilatieschachten. Heb je een kunststof gasleiding (geel) dan is de ventilatie daarvoor wat minder belangrijk.

 

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact op

Neem contact op

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast vloerisolatie zijn er nog veel andere mogelijkheden, ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk andere maatregelen