Waterzijdig inregelen

Staat de verwarming aan maar blijven er toch een aantal kamers koud ondanks de radiator open staat? Dan kan het zijn dat je verwarmingssysteem niet goed is ingeregeld.

Het is normaal dat de opwarmtijd tussen de kamers iets verschillend is. Dat heeft te maken met de afstand dat het warme water vanaf de cv-ketel moet afleggen. Is er echter continue verschil en zet je al snel de thermostaat omhoog? Dan kun je veel gas besparen door het systeem waterzijdig te laten inregelen.

Sinds 10 maart 2020 is het verplicht dat verwarmingssystemen waterzijdig worden ingeregeld. Dit geldt alleen bij woningen waar de warmtebron, cv-ketel of (hybride) warmtepomp, wordt vervangen of vernieuwd. Bij het vervangen van de warmtebron is het ook verplicht om per verdieping of per ruimte de temperatuur te kunnen regelen.

Er zijn uitzonderingen, bij oudere woningen is de temperatuurregeling per radiator niet altijd mogelijk. Voor deze woningen geldt de verplichting niet. Je bent ook niet verplicht de temperatuur per ruimte te kunnen regelen als kosten voor de apparatuur meer dan 20% is van de kosten van de verwarmingsinstallatie. Waterzijdig inregelen kan natuurlijk ook tijdens het reguliere onderhoud van de cv-ketel worden gedaan door een installateur. Bij waterzijdig inregelen zal het warme water beter worden verdeeld over de ruimtes. Voorwaarde is wel dat elke afzonderlijke radiator een eigen inregel-ventiel heeft.

Deze relatief simpele maatregel zorgt voor een veel beter comfort maar ook voor een lager gasverbruik dat kan oplopen tot 10% – 20% gasbesparing.

 

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Ervaringsverhaal

Ervaringsverhaal

Neem contact op

Neem contact op

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast waterzijdig inregelen zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen