Waterstof
Waterstof wordt vaak genoemd als dé oplossing van de toekomst als het gaat over de energievoorziening en vervanger van aardgas. Met name de mobiliteit wordt vaak gerelateerd aan waterstof en daar zitten zeker bewezen kansen. Voor de bebouwde omgeving is dit echter nog wat onduidelijk.
Op dit moment worden er in elk geval veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan en zijn er verschillende proefwoningen met een cv-ketel op waterstof. De op dit moment meest gebruikte vorm om waterstof te maken is een niet duurzame manier uit aardgas.
Door het aardgas te ‘kraken’ middels stoom worden methaanmoleculen gescheiden in waterstof en koolstof. Bij dit proces is veel energie nodig en komt er veel C02 vrij. Deze vorm wordt ‘Grijze waterstof’ genoemd. Wanneer de C02 wordt afgevangen tijdens het proces en opgeslagen wordt kan je het ‘blauwe waterstof’ noemen.
Waterstof kan echter ook duurzaam worden gemaakt via elektrolyse uit bronnen zoals zon, wind of geothermie. Deze waterstof wordt ‘groene waterstof’ genoemd. Dit is echter nog een dure en niet rendabele manier om waterstofgas te produceren. Daarnaast is er in Nederland veel te weinig duurzame opwek om op grootschalige wijze groene waterstof aan te kunnen leveren en daarnaast ook de overige elektravraag te voorzien.
Lees verder over andere maatregelen
Verder lezen? Er zijn nog meer maatregelen. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.
Bekijk alle maatregelen