Elektrisch koken

Na 2050 zal er, als het doel gehaald wordt, geen aardgas meer door de leidingen stromen in Nederland. Er zal op gegeven moment dus overgestapt moeten worden op een elektrisch kooktoestel.

Overweeg je een nieuwe keuken dan is het aan te raden alvast te kijken naar opties om elektrisch te koken. Veel keukenwinkels verkopen voornamelijk alleen nog inductiekookplaten. Elektrisch koken heeft een bijkomend voordeel dat het veiliger en makkelijk schoon te houden is.

Elektrische kookplaat  Een dikke ijzeren plaat wordt hierbij verwarmd door een onderliggende spiraal. De opwarm- en afkoeltijd is vrij lang.
Keramische kookplaat / Halogeenplaat  Keramische kookplaten hebben een glazen bovenplaat met daaronder een elektrische gloeispiraal die warmte uitstraalt.
Inductiekookplaat Onder de glazen plaat zit een elektrische spoel dat een magnetisch veld opwekt. De speciale bodem in de inductiepannen kan dit veld omzetten in warmte.

 

Elektrische kookplaat – 260 kWh per jaar

Deze vorm wordt bijna niet meer toegepast. Een dikke ijzeren plaat wordt hierbij verwarmd door een onderliggende spiraal. De opwarm- en afkoeltijd is vrij lang.

Keramische kookplaat – Halogeenplaat – 225 kWh per jaar

Keramische kookplaten hebben een glazen bovenplaat met daaronder een elektrische gloeispiraal die warmte uitstraalt. De infraroodstraling, afkomstig van de spiraal, gaat door de glasplaat heen en verwarmt de onderkant van de pan. Bij een halogeenplaat zit er geen spiraal onder maar een halogeenlamp die door de glasplaat de pannen verwarmt.

Inductiekookplaat – 175 kWh per jaar

De meest verkochte variant van de drie. Onder de glazen plaat zit een elektrische spoel dat een magnetisch veld opwekt. De speciale bodem in de inductiepannen kan dit veld omzetten in warmte. Door de bodem van de pan zal stroom circuleren (inductie) en veroorzaakt de benodigde warmte.

Inductie zorgt voor een snelle hitteoverdracht waardoor koken een stuk sneller gaat. Daarnaast wordt de energie heel efficiënt overgezet in warmte waardoor inductie heel zuinig is qua verbruik.

Inductiekookplaten detecteren automatisch of de pan geschikt is. Mocht dat niet zo zijn dan gebeurd er niets. Je weet dan dat je nieuwe, inductiepannen nodig hebt. Bij een aantal systemen stemt deze automatisch de kookzone af op het formaat van de pan.

Meterkast

De elektra aansluiting en meterkast moeten geschikt zijn voor bovenstaande apparatuur. Een aansluiting van 3 x 25 Ampère (3 fase) is zeer aan te raden. Afhankelijk van het vermogen van de kookplaat en of er geïntegreerde afzuiging in zit, zijn er 2 of 3 aparte groepen nodig in de meterkast.

Een 3 fase aansluiting vraag je op bij de netwerkbeheerder en kost rond de € 200. De jaarlijkse netwerkkosten blijven gelijk.

Kosten voor de meterkast verschillen per installateur maar ga uit van € 60 per extra groep. Geen ruimte meer? Dan vallen de kosten een stuk hoger uit vanwege een nieuwe meterkast.

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Ervaringsverhaal

Ervaringsverhaal

Neem contact op

Neem contact op

Lees verder over andere maatregelen

Naast elektrisch koken zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen