VvE

Woon je in een VvE en wil je verduurzamen om het comfort te verhogen en de energierekening te verlagen? Dat kan!

Zoals je nu waarschijnlijk wel weet gaat heel Nederland in 2050 van het aardgas af en zal er op een alternatieve manier verwarmd moeten worden. Om hierop voorbereid te zijn zullen woningeigenaren alvast moeten investeren in energiebesparende maatregelen. Gezamenlijk investeren in de VvE kost natuurlijk het nodige maar levert ook zeker wat op! Gezien de lage rente en de besparing kunnen bepaalde isolerende maatregelen jaarlijks een goed rendement geven.

VvE’s die energiebesparende maatregelen willen nemen kunnen een gespecialiseerde procesbegeleider in de arm nemen. Hiervoor is er subsidie beschikbaar via RVO. Een dergelijke procesbegeleider kan je online vinden door te zoeken op; “Maatwerkadvies VVE”.

Maatregelen

Afhankelijk van de staat/bouwjaar van het complex maar ook het budget en de wensen van de bewoners zullen energiebesparende maatregelen gekozen kunnen worden. Een procesbegeleider of adviseur van het Drents Energieloket kan u hierin ondersteunen.

Wil je naast de procesbegeleider ook op locatie een erkend energieadviseur inschakelen om te kijken welke maatregelen en energie-installaties passen bij het gebouw, dan kun je dat meenemen in het bestaande of nieuwe meerjarenonderhoudsplan. Een lijst met lohttps://energy.nl/zet-je-vve-op-groen/kale bedrijven die dit doen kunt u opvragen via de helpdesk.

Stappenplan vanuit TNO ter verduurzaming van het VvE complex: Stappenplan.

Subsidies en leningen

Energiebesparende maatregelen die gaan om de bouwkundige constructie van de VvE vergen een gezamenlijk besluit van alle inwoners. Denk hierbij voornamelijk aan de isolatie van het pand. Er zijn echter ook maatregelen mogelijk die soms op individueel niveau uitgevoerd kunnen worden zoals bijvoorbeeld een verwarmingsinstallatie. Wanneer je dit echter ook gezamenlijk laat uitvoeren is er mogelijk een collectief voordeel te behalen.

Beschikbare subsidies en leningen voor VvE

1. SEEH – Subsidie Energiebesparing Eigen Huis
2. SEEH – Subsidie Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan
3. ISDE  – Individuele subsidie óf gezamenlijke VVE subsidie
4. EBLD – Energiebespaarlening Drenthe

Wil je ondersteuning bij de subsidieaanvraag? Het Drents Energieloket heeft een direct contact beschikbaar bij RVO die jullie kan ondersteunen. Neem contact op met de helpdesk voor de contactgegevens.

SEEH

VvE’en die een onderhoudsplan opstellen in combinatie met een energieadvies kunnen een subsidiebedrag tegemoet zien van 75% van de factuur, met een maximum van het subsidiebedrag. Er moeten wel minimaal 2 isolerende maatregelen worden uitgevoerd.

ISDE

Wanneer je individueel een zonneboiler of warmtepomp gaat plaatsen is er een subsidiebedrag te krijgen. Dit bedrag is apparaat afhankelijk.

Energiebespaarlening

Met de VvE Energiebespaarlening kun je energiebesparende maatregelen in of aan het appartementencomplex direct laten uitvoeren, tegen een zeer gunstig rentetarief.

Meer informatie?

Financiering en subsidies

Ben je benieuwd of je subsidie kunt krijgen voor je verbouwing? Hier vind je alle subsidies en financieringsmogelijkheden in een handig overzicht.

Financiering en Subsidies

Neem contact op

Wil je weten of een subsidieregeling nog geldig is en hoe je maatregelen kunt financieren? Neem contact met ons op! We helpen je graag.

Neem contact op