Isolerend glas

Het laten plaatsen van HR++ glas (hoog rendementsglas) en triple glas (HR+++) zorgt voor een betere isolatie van je woning en levert meer wooncomfort op. Bovendien bespaar je op je energieverbruik.

Glas is geen goed isolatiemateriaal. De laag stilstaande lucht tussen 2 glasplaten bepaalt de isolatiewaarde van dubbel glas.

Modern dubbel glas isoleert veel beter dan oud dubbel glas. Dit komt omdat op één zijde van het glas een heel dunne reflecterende coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met een speciaal gas is gevuld. Meestal is dit argon of krypton. Zo kan HR++ glas met dezelfde dikte meer dan 2 keer zo goed isoleren als het oude dubbel glas uit de jaren ‘80 of ‘90.

Triple glas heeft 3 glasplaten en dus 2 luchtspouwen. Daarmee is de isolatiewaarde van tripple glas veel hoger dan dubbel glas. Voor triple glas heb je vaak wel nieuw kozijnen nodig omdat het aanzienlijk dikker is.

Isolerend glas levert een aantal voordelen op. Je vergroot je wooncomfort  en hebt minder last last van tocht en geluidsoverlast. Ook verbetert de veiligheid want isolerend glas is inbraakbestendiger dan enkel glas. En natuurlijk bespaar je op je energierekening.

 

Veelgestelde vragen

Wie kan het glas voor mij vervangen?

Niet alle isolatiebedrijven bieden de mogelijkheid om glas te vervangen. Glas kan ook worden vervangen door schilders. Er moet overigens altijd een schilderbeurt plaatsvinden na plaatsing van het glas.

Is er een vergunning nodig voor vervangen van de kozijnen?

Doorgaans heb je  geen vergunning nodig. Dit kan wel het geval zijn bij een beschermd stads-of dorpsgezicht. Ook moet je een vergunning aanvragen als je de ramen van een monument aan wilt passen.

Ik woon in een monument, waar moet ik op letten?

Bij een wijziging aan een monument dien je bijna altijd een omgevingsvergunning aan te vragen bij je gemeente.

Is condensatie op dubbel glas normaal?

‘s Nachts en ‘s ochtends kan er condens ontstaan op de buitenkant van het glas. Dat komt doordat triple glas en HR++ glas zo goed isoleert, dat de temperatuur van de buitenruit relatief laag is. De condens is niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend. Bij triple glas heb je wat meer condens dan bij HR++ glas.

Blijft de glasplaat condens vertonen aan de binnenkant van het glas? Dan is de glasplaat waarschijnlijk lek. De isolatiewaarde is dan lager. Dit is niet te repareren. Om dit op te lossen moet de glasplaat vervangen worden.

Wat kost isolerend glas ongeveer?

Het laten vervangen van alle glasplaten in je woning voor modern HR++ glas kost ongeveer € 3000,- voor een tussenwoning tot ongeveer € 4500,- voor een grotere vrijstaande woning. Hier gaan we uit van dezelfde kozijnen die geen aanpassingen behoeven.

Wil je nieuwe, isolerende kozijnen met tripple glas? Reken dan op een bedrag van ongeveer € 8.400,- voor een tussenwoning tot € 12.500 voor een grotere vrijstaande woning.

Kosten / terugverdientijd

Besparing per jaar HR++ vergeleken met enkel glas en dubbel glas

Type woning Enkel glas Dubbel glas
Tussenwoning € 310 € 130
Hoekwoning/ 2-1 kap € 390 € 180
Vrijstaand huis € 450 € 190

Enkel glas vervangen door HR++ glas geeft een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 6% op een spaarrekening. Tot slot profiteer je van een waardestijging van je woning door een beter energielabel.

Isolerend glas, is mijn woning geschikt?

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw comfort is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas. Het kan zijn dat het kozijn moet worden aangepast om het dikkere glas te kunnen plaatsen. Voor tripple glas zijn bijna altijd nieuwe kozijnen noodzakelijk.

Vervangen kozijnen en ramen

Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en het bespaart ook meer. Voor een goede ventilatie laat je ook gelijk ventilatieroosters in je ramen plaatsen of zorg voor klepraampjes (met inbraakbeveiliging).

 

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact met ons op!

Neem contact met ons op!

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast isolerend glas zijn er nog veel andere mogelijkheden, ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen