Isolerend glas

Het laten plaatsen van HR++ glas (hoog rendementsglas) en triple glas (HR+++) zorgt voor een betere isolatie van je woning en levert meer wooncomfort op. Bovendien bespaar je op je energieverbruik.

Glas op zichzelf is geen goed isolatiemateriaal. De ruimte tussen 2 glasplaten bepaalt de isolatiewaarde van isolatie-glas. Veel mensen kennen isolatieglas vooral als 'dubbel glas'. Maar er bestaan tegenwoordig veel meer opties.

Thermopane, hoor je vaak in de volksmond maar is niet een glassoort. Het is een andere benaming voor dubbel glas. Een Duits bedrijf dat als eerste dubbel glas ging verkopen draagt de naam ‘Thermopane’. Al gauw werd dit overgenomen als standaard voor dubbel glas. Natuurlijk is dubbel glas op dit moment veel verder ontwikkeld en zijn er verschillende varianten op ontstaan, hierdoor zal de term thermopane langzaam verdwijnen.

Modern dubbel glas isoleert veel beter dan oud dubbel glas. Dit komt omdat op één zijde van het glas een heel dunne reflecterende coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met een speciaal gas is gevuld. Meestal is dit argon of krypton. Zo kan HR++ glas met dezelfde dikte meer dan 2 keer zo goed isoleren als het oude dubbel glas uit de jaren ‘80 of ‘90.

Triple glas heeft 3 glasplaten en dus 2 luchtspouwen. Daarmee is de isolatiewaarde van tripple glas hoger dan dubbel glas. Voor triple glas heb je vaak wel nieuw kozijnen nodig omdat het aanzienlijk dikker is. Bijkomend voordeel is dat het heel goed geluid dempt.

Isolerend glas levert een aantal voordelen op. Je vergroot je wooncomfort  en hebt minder last last van tocht en geluidsoverlast. Ook verbetert de veiligheid want isolerend glas is inbraakbestendiger dan enkel glas. Kunststof kozijnen vergen minder onderhoud, een belangrijke reden waarom veel mensen hiervoor kiezen.

 

Veelgestelde vragen

Wie kan het glas voor mij vervangen?

Niet alle isolatiebedrijven bieden de mogelijkheid om glas te vervangen. Glas kan ook worden vervangen door schilders en uiteraard glaszetters. Er moet overigens altijd een schilderbeurt plaatsvinden na plaatsing van het glas bij houten kozijnen. Wil je kunststof kozijnen, dan heb je daar speciale leveranciers voor nodig.

Is er een vergunning nodig voor vervangen van de kozijnen?

Doorgaans heb je  geen vergunning nodig. Dit kan wel het geval zijn bij een beschermd stads-of dorpsgezicht. Ook moet je een vergunning aanvragen als je de ramen van een monument aan wilt passen.

Ik woon in een monument, waar moet ik op letten?

Bij een wijziging aan een monument dien je bijna altijd een omgevingsvergunning aan te vragen bij je gemeente, dit kan via: Omgevingsloket.

Is condensatie op dubbel glas normaal?

’s Nachts en ’s ochtends kan er condens ontstaan op de buitenkant van het glas. Dat komt doordat triple glas en HR++ glas zo goed isoleert, dat de temperatuur van de buitenruit relatief laag is. De condens is niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend. Bij triple glas heb je wat meer condens dan bij HR++ glas.

Blijft de glasplaat condens vertonen aan de binnenkant van het glas? Dan is de glasplaat waarschijnlijk lek. De isolatiewaarde is dan lager. Dit is niet te repareren. Om dit op te lossen moet de glasplaat vervangen worden.

Wat kost isolerend glas ongeveer?

Wegens de grote vraag voor isolatieglas en zeer fluctuerende prijzen kunnen wij helaas niet meer aangeven wat isolerend glas gaat kosten.

Hiervoor dient u dus offertes op te vragen, het liefst bij drie verschillende aanbieders.

Testjes om type beglazing te bepalen

1 – Staat er een code in de lijst tussen de twee glasplaten? Dan kunt u via een online zoekmachine het type glas achterhalen.

2 – De vlamproef; Door de vlam van een kaars of een aansteker in de nabijheid van een raam te houden, zie je een aantal weerkaatsingen van de vlam, namelijk 1 per glaszijde.

In geval van dubbel glas zie je 4 weerkaatsingen (4 glaszijden) en in het geval van een drievoudige beglazing zie je 6 weerkaatsingen (6 glaszijden).

Wanneer één van de weerkaatste vlammen een andere tint vertoont, dan wijst dat op de aanwezigheid van een metaallaag en weet je dus dat je te maken hebt met hoogrendementsglas. Let op: door de continue technologische verbeteringen bij isolatieglas wordt dat kleurverschil steeds minder zichtbaar. Hoe dan ook, het geeft een indicatie of het isolatieglas is, niet welk type.

Besparing

Enkel glas vervangen door HR++ glas geeft een rendement dat vergelijkbaar is met een rente van 7% op een spaarrekening. Daarnaast profiteer je van een waardestijging van je woning door een beter energielabel.

Tip: Bewaar altijd alle facturen van maatregelen die u uitvoert. Dit is heel belangrijk bij de bepaling voor een nieuw energielabel en de woningwaarde.

Isolerend glas, is mijn woning geschikt?

Enkel glas is niet meer van deze tijd. Voor het klimaat en jouw comfort is het goed om dit overal in huis te vervangen door triple glas of HR++ glas. Het kan zijn dat het kozijn moet worden aangepast om het dikkere glas te kunnen plaatsen. Voor tripple glas zijn bijna altijd nieuwe kozijnen noodzakelijk. Woon je in een monument? Dan gelden er strikte regels en is vervanging vaak een uitdaging. Een voorzet raam plaatsen is gebruikelijker; de Monumentenwacht Drenthe kan u hierbij ondersteunen.

Vervangen kozijnen en ramen

Ga je kozijnen vervangen, kies dan meteen voor triple glas en goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting. Dit is iets duurder dan kozijnen met HR++ glas, maar je hebt nog meer comfort en het bespaart ook meer. Voor een goede ventilatie laat je ook gelijk ventilatieroosters in je ramen plaatsen of zorg voor klepraampjes (met inbraakbeveiliging).

 

Welke bedrijven zijn er?

Welke bedrijven zijn er?

Neem contact met ons op!

Neem contact met ons op!

Verder lezen over andere maatregelen?

Naast isolerend glas zijn er nog veel andere mogelijkheden, ook daarover hebben we veel nuttige informatie.

Bekijk alle maatregelen