Bert Veen koos voor zonnepanelen en dubbel glas m.b.v. een energielening

Het bedrag dat hij maandelijks gaat terugbetalen is ongeveer gelijk aan het bedrag dat hij gaat besparen.

In 2040 moeten de fossiele energiebronnen geen rol meer spelen in de energievoorziening in Drenthe. Ook inwoners van Drenthe worden uitgedaagd mee te doen met deze expeditie. Een voorbeeld is Bert Veen uit Zuidlaren. Hij vroeg onlangs de energielening aan om zijn huis te verduurzamen. Het bedrag dat hij maandelijks gaat terugbetalen is ongeveer gelijk aan het bedrag dat hij gaat besparen.

Het aanvragen van de lening

Met de energielening die Bert heeft aangevraagd zette hij de eerste stappen naar een duurzamer huis. Bert: “In totaal leen ik 10.000 euro. Van dat geld komen er straks 18 zonnepanelen op mijn dak en laat ik mijn huis volledig voorzien van dubbelglas. Daarbij zijn we niet energieneutraal, maar komen straks een heel eind”

Of de panelen zijn huis energieneutraal maken? “Nee”, vertelt Bert. “Jaarlijks verbruik ik 5000 watt aan stroom. De panelen gaan op jaarbasis naar schatting 4200 watt opleveren. We zijn dus niet energieneutraal, maar komen straks een heel eind.”

De plaatsing van panelen en ramen

Wanneer de panelen en nieuwe ramen worden geplaatst is nog niet helemaal duidelijk. Bert: “Het is op dit moment ontzettend druk in de bouw, van de tien offertes die ik heb aangevraagd, zijn er 2 bedrijven langs geweest. Ik kan me goed voorstellen dat een aannemer sneller voor een grotere opdracht kiest, dan voor het verduurzamen van mijn huis. Het is ook nog best een klusje. Ik heb een oud huis uit 1935, de sponningen in mijn kozijnen zijn te klein en moeten voor het plaatsen van dubbelglas dan ook vervangen worden.” Gelukkig heeft Bert toch een aannemer kunnen vinden die binnenkort aan de slag gaat met zijn huis.

“Ik heb 2 redenen om mijn huis te verduurzamen. Ten eerste vind ik het erg belangrijk om een bijdrage te leveren aan het milieu. Ten tweede maakt de dubbele beglazing mijn huis een stuk behaaglijker. In de toekomst wil ik ook mijn vloer gaan isoleren. Hiervoor moet de oude houten vloer er eerst uit, voor ik beton kan storten en vloerverwarming kan aanleggen. Voorlopig hebben we dus nog even koude voeten in de winter.”

Het afbetalen van de lening

In 10 jaar tijd gaat Bert de lening terugbetalen. Omdat het maandbedrag in de buurt komt van de maandelijkse besparing komt, kosten de aanpassingen hem eigenlijk niets. “Ik betaal het bedrag alleen aan iemand anders”, sluit Bert zijn verhaal af.