Energielabel Woningen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel toegewezen gekregen. Dit voorlopige label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar.

Per 1 januari 2021 is de bepalingsmethode voor het energielabel gewijzigd. Vanaf nu moet je voor een nieuw energielabel een energieadviseur inschakelen die bij jou thuis langs komt. Eerder kon je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het definitieve label op afstand werd vastgesteld door een erkend deskundige.

Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd het huis. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen, en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan.

  • Heb je al een geregistreerd definitief energielabel voor je huis (of gebouw)? Die blijft gewoon 10 jaar geldig.
  • Wil je weten wat nu je voorlopige energielabel is? Kijk op Zoek je energielabel.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Prettig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening waardoor men maandelijks meer over houd. Dit kan zelfs een effect hebben bij het bieden op een woning die te koop staat.

Woning verkopen?

Ga je je huis verkopen of verhuren? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Stappenplan

Het vaststellen van het energielabel gaat in vijf stappen:

  • Je mag zelf een adviseur kiezen. Dat kan bijvoorbeeld via de website van Centraal Register Techniek, QBIS, of woninglabel.nl. Of vraag het na bij je makelaar.
  • De energieadviseur komt bij je langs om de kenmerken van je huis vast te stellen. Het bezoek duurt 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe makkelijk of moeilijk de kenmerken te vinden zijn. Houdt rekening met een kostenplaatje tussen de 300 en 400 euro.
  • De energieadviseur registreert het energielabel in de database EP-online.
  • Je ontvangt van de adviseur een afschrift (pdf) van het label.
  • Het label is 10 jaar geldig. Op Zoek je energielabel is het geregistreerde label terug te vinden, samen met de datum waarop het label niet meer geldig is.

U kunt de helpdesk van de energielabel bereiken via 0800-0808 of [email protected]. Zij zijn dagelijks bereikbaar van 8.00-22.00 uur en in het weekend van 9.00-17.00 uur. Veel gestelde vragen klik: hier.

Energielabel Stappen

Rechts kunt u zien welke stappen horen bij de energielabels.

Vraag jij je af met welke maatregelen je het beste aan de slag kunt? Wil je weten hoe je een goed bedrijf kiest? Of hoe je offertes kunt beoordelen? Wil je weten of een subsidieregeling nog geldig is of hoe je maatregelen kunt financieren? Voor al deze vragen en meer kun je contact opnemen met het Drents Energieloket.