Energielabel Woningen

Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel toegewezen gekregen. Dit voorlopige label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar.

Het doel ervan is dat je bewust zoekt naar manieren om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief maken. Dat kan eenvoudig online en kost in 2020 nog rond de €10,- (Per 1 januari 2021 gaat dat gemiddeld 190 euro kosten*). Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van 170 euro voor natuurlijke personen en 340 euro voor rechtspersonen.

Wij adviseren huiseigenaren die de komende jaren overwegen te verhuizen of op dit moment nog geen definitief energielabel hebben maar wel maatregelen hebben genomen, om nog dit jaar het definitieve energielabel aan te vragen. Dit kost gemiddeld €10,- en is 10 jaar geldig, ook als volgend jaar een nieuw energielabel zou worden ingevoerd. 

Wil je weten wat nu je voorlopige energielabel is? Kijk op Zoek je energielabel.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Prettig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening waardoor men maandelijks meer over houd. Dit kan zelfs een effect hebben bij het bieden op een woning die te koop staat.

Woning verkopen?

Ga je je huis verkopen? Dan ben je verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet je als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

De officiële website om een energielabel aan te vragen is www.energielabelvoorwoningen.nl.

Het aanvragen van een definitief energielabel gaat in de volgende stappen:

  1. Inloggen met DigiD
  2. Gegevens van de woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens)
  3. Bewijs van getroffen maatregelen toevoegen aan het online woningdossier
  4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren
  5. Gegevens versturen
  6. Definitief Energielabel ontvangen (registratie gaat automatisch)

Instructie voor de aanvraagprocedure: Checklist.

U kunt de helpdesk van de energielabel bereiken via 0800-0808 of [email protected]. Zij zijn dagelijks bereikbaar van 8.00-22.00 uur en in het weekend van 9.00-17.00 uur.

Energielabel Stappen

Rechts kunt u zien welke stappen horen bij de energielabels.

Vraag jij je af met welke maatregelen je het beste aan de slag kunt? Wil je weten hoe je een goed bedrijf kiest? Of hoe je offertes kunt beoordelen? Wil je weten of een subsidieregeling nog geldig is of hoe je maatregelen kunt financieren? Voor al deze vragen en meer kun je contact opnemen met het Drents Energieloket.