Warmtenet – Stadsverwarming
Middels een warmtenet kan een volledige woonwijk worden afgesloten van het aardgasnetwerk. Vanuit een grote warmtebron (fabriek, aardwarmte, oppervlaktewater, biomassa) wordt warm water (Tussen 45 tot 90°C) via leidingen getransporteerd door de woonwijk.
Een warmtewisselaar in de woning zorgt ervoor dat de warmte uit het net gebruikt kan worden zoals wij nu gewend zijn. Het doel is om de helft van alle woonwijken in Nederland te voorzien van een warmtenet in 2050. In 2050 moeten namelijk álle woningen in Nederland aardgasloos zijn. Vooralsnog worden op dit moment alleen nieuwbouwwijken aangesloten op een warmtenet. Tijdens de bouw is er al rekening gehouden met de juiste aansluitpunten en verwarmingssystemen.
In 2021 zullen alle gemeenten in ons land een plan moeten opleveren waarin bepaald is wanneer, en welke wijken van het gas af gaan middels een warmtenet. Uiteraard worden bewoners vooraf betrokken wanneer dit voor hen gaat gelden. In 27 gemeenten in Nederland zijn inmiddels ‘Proeftuinen Aardgasvrije Wijken’ gestart om ervaring op te doen. Het Drents Energie Loket is bij de proeftuinen in Drenthe betrokken. Elke woningeigenaar krijgt hoe dan ook de keuze om mee te doen of op een andere manier de woning te voorzien van warmte. Het is namelijk niet verplicht.
Verder lezen over andere maatregelen
Naast de stadsverwarming zijn er nog veel andere mogelijkheden. Ook daarover hebben we veel nuttige informatie.
Bekijk alle maatregelen