Sportclub VV De Weide kiest voor duurzaam: 40% reductie op energieverbruik

Een op het oog vrij nieuw gebouw, maar ook hier viel nog veel winst te halen uit energiebesparing. Nico Bastiaans vertelt dat de club het proces in 2016 startte met een energiescan waarbij het hele gebouw werd bekeken. Ook het gebruik de koelkasten en vriezers (de grote energievreters) werden meegenomen. Met een werkgroep bestaande uit 2 bestuursleden en 4 gedreven leden is de club vervolgens direct aan de slag gegaan.

Subsidie en maatregelen

"In januari is subsidie aangevraagd voor een zonnedak en LED-verlichting voor twee velden. En inmiddels liggen 114 PV-panelen op het dak, goed voor 31.000 kWh per jaar, en verlichten de LED-masten 2 velden. Ook werd de verlichting in het hoofdgebouw vervangen door LED. In totaal goed voor een reductie van 40% op het energieverbruik! Wat betreft elektra is onze club energieneutraal."

Betrekken leden

Op de vraag of de leden ook zijn meegenomen in het verduurzamen van de club, vertelt Nico dat dat rondom de zonnepanelen zeker is gebeurd. "Een aantal leden hebben gelijktijdig panelen aangeschaft en dat levert de club een rentekorting op de sportlening van het DEO. Verder kunnen de leden panelen van het clubdak adopteren. 30 panelen zijn er al geadopteerd." Een mooi resultaat in een jaar tijd! "Maar", zegt Nico, "eigenlijk kunnen we wel best wat trotser zijn op wat we hier in korte tijd hebben bereikt."

De volgende stap?

"Dat worden de kleedkamers. Hoe of wat daar zijn we nog over aan het nadenken. Maar ook hier valt veel energiewinst te halen wat weer goed is voor de exploitatie van de club."