VV Noordscheschut plaatst 160 zonnepanelen, met een opbrengst van 40.000 kWh

VV Noordscheschut kiest voor duurzaam


VV Noordscheschut, een club met 600 leden en 30 elftallen, begon 3 jaar geleden met de eerste maatregelen nadat van de accommodatie een energiescan was gemaakt. De eerste maatregel bestond uit de aanschaf van een elektrische robotmaaier, die geheel geprogrammeerd over alle velden rijdt. Vervolgens werden de kleedkamers gerenoveerd en de kantine onder handen genomen met isolerend glas en lichtsensoren. Ook draait de club mee in een pilot rondom afvalscheiding. Een actie niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van de club. Het aantal containers met restafval daalde met 75%!

Financiering

Eind vorig jaar werden de plannen gemaakt voor zonnepanelen op het hoofdgebouw. Sport Drenthe heeft de club geholpen met de subsidieaanvraag en de financiering van de panelen. De panelen zijn gefinancierd met de gemeentelijke duurzaamheidslening en de sportlening van de Drentse Energieorganisatie (DEO). Eind juni was het dan zo ver: in totaal werden 160 panelen op het hoofdgebouw gelegd. Met een opbrengst van 40.000 kWh genoeg voor het totale elektriciteitsverbruik van de club.

Betrekken van leden

Het zonnedak werkte ook als een goede stimulans voor de leden om thuis zelf aan de slag te gaan met zon. Na een voorlichtingsavond, georganiseerd met Drenthe Sport Duurzaam en de leverancier van het zonnedak, hebben rond de 30 leden een offerte aangevraagd, goed voor meer dan 500 panelen. Een prachtig resultaat. En bijkomend voordeel is dat de club door deze ledenactie extra korting kreeg op de rente van de sportlening van DEO.

Vervolg

En op de vraag of de club nu klaar is, zegt de voorzitter Koob Benjamins: "Nee, zeker niet, we willen heel graag hotpipes op het dak van de kleedkamers voor de warm watervoorziening. Daar zijn we nu mee bezig en willen graag in januari subsidie aanvragen."