Help! Hoeveel energie heb ik gebruikt vandaag?!

"Met de hoge energiekosten en mijn maandelijkse bijdrage die van €170,- in twee stappen naar €560,- is gegaan, volg ik mijn energieverbuik nauw op de voet. Al jaren heb ik een account van de Slimmemeterportal waar ik tot begin dit jaar af en toe op keek. Maar sinds mijn energiecontract is verlopen en we nu de variabele kosten betalen voor ons energieverbruik, is app nadrukkelijk in ons leven."

Er zijn heel veel apps waar je je energieverbruik kunt volgen en ook je energieleverancier biedt hulp of overzichten aan om grip te houden om wat je allemaal verbruikt. Jannetje Kolijn, Ontwikkelaar Energieneutraal Drenthe bij de Natuur en Milieufederatie Drenthe, vertelt over de Slimmemeterportal.

Steeds fanatieker

“De app die ik gebruik bevalt me prima. Waar ik hem eerst gebruikte om inzicht te krijgen in hoeveel we nou eigenlijk gebruiken om aan het eind van de maand niet te schrikken van een enorm bedrag, inmiddels zorgt de app er voor dat we steeds fanatieker zijn in het zo min mogelijk energie te verbruiken. Dagelijks check ik de app en bespreek ik de afwijkingen met mijn huisgenoot. Als we nog even ons best doen en december niet te koud wordt, zitten we dit jaar op de helft van ons gasverbruik dan geraamd!”

Overdag de verwarming uit

“In ons geval viel er nog best wat te besparen. Ik realiseer me dat ik deze luxe heb en dat in veel huishoudens deze keuzes al lang gemaakt zijn. Maar zo zetten we de CV zo min mogelijk aan; 18 graden ’s avonds is oké. Overdag staat de verwarming uit. We hebben het voordeel dat we met de houtkachel kunnen bijstoken, maar dat doen we niet te veel omdat een warme kamer went en je dan ook de cv stiekem weer een graadje hoger wil zetten. Met een dekentje op bank ’s avonds is het warm genoeg. Douchen doen we bij voorkeur ’s avonds met warm water van de zonneboiler.”

Als de kinderen thuis zijn

“De app laat precies zien wanneer je energie hebt gebruikt. Zo zie ik als de kinderen thuis zijn een forse piek in gasverbruik als ze douchen; duidelijk niet de douchetimer gebruikt. De CV even te lang aan laten staan ’s avonds, vertaalt zich in een hogere (onnodige) gaspiek. Dat wordt de volgende ochtend direct uitgelezen op de app (en natuurlijk besproken aan de ontbijttafel).”

Sluimverbruik opsporen

“Wat de app ook inzichtelijk maakt is het elektrisch sluimergebruik. Ongemerkt gebruik je behoorlijk wat energie met apparaten die altijd met een stekker in het stopcontact zitten. Een aantal kunnen gewoon niet uit, zoals de vriezer en de koelkast, maar heel wat andere apparaten en opladers kunnen de stekkers uit het contact uit als ze niet gebruikt worden. Met de app is het een sport geworden om het sluimerverbruik naar beneden te brengen. Zo heb ik de tv ontvanger, de boiler in de werkplaats en oude transformators van lampen uitgezet en let ik op standby apparaten.”

Welke app je ook gebruikt; een energie monitoringsapp zorgt ervoor dat je meer zicht hebt op wanneer je hoeveel energie verbruikt. Daardoor kan zo’n app je ook helpen om energie te besparen. De beloning is direct de volgende dag zichtbaar en zie je uiteindelijk terug in je energieafrekening.