Marieke van Dijk vertelt over het vervangen van een asbestdak

Marieke van Dijk was blij dat ze samen met haar buren haar asbestdak kon laten vervangen. “Zelf aan de slag zagen we niet zitten, nu is het veilig, snel en relatief goedkoop verwijderd.”

Welke tips heeft Marieke voor jou?

“Mijn buurman kwam bij ons langs. Hij was van plan het asbestdak op zijn schuur te laten verwijderen. En vroeg of wij ook interesse hadden om het tegelijk te laten vervangen. Uiteindelijk moet het toch gebeuren, vertelde hij. Ik wist niet dat het vanaf 2024 verboden is om asbest op je dak te hebben. Eerder hadden we er nooit over nagedacht, maar mijn man besloot toch naar een informatieavond te gaan die de buurman organiseerde. Eerst schrokken we van de kosten, maar als je bedenkt dat je er een volledig geïsoleerd dak voor terug krijgt en qua dak-onderhoud gelijk weer voor dik twintig jaar klaar bent, waren we toch vrij snel om.”

Samen kosten besparen

“Het was fijn dat veel buren meededen. Daardoor kon het inventariseren in één keer gebeuren, en bleven de kosten laag. Doordat we behoorlijk veel vierkante meters gingen laten verwijderen, kregen we een flinke korting. Het verwijderen van de asbest golfplaten was ongeveer een derde van het budget. Wij hebben ervoor gekozen om het dak meteen te laten isoleren. Dat kost ons nu wat meer geld, maar scheelt veel op de energierekening.” De buren die eigenlijk wilden afwachten, werden over de streep getrokken toen een expert vertelde dat je woonverzekering waarschijnlijk na 2024 niet meer uitkeert als je een asbestdak hebt en er iets gebeurt.”

Veilig en klaar voor de toekomst

“Ik ben blij dat we er als buurt voor zorgden dat onze asbestdaken op een veilige manier verwijderd zijn. Ik kan het iedereen aanraden om dit gezamenlijk te doen. Nu kan ik aan de slag! Eerst was de schuur vooral een klusruimte voor mijn man. Nu de ruimte ook in de winter comfortabel warm blijft, heb ik een fijne werkruimte en organiseer er regelmatig creatieve middagen voor vriendinnen.”