Met een energiestekker werd het gebruik van de aanwezige apparatuur in kaart gebracht

Eén voor één gingen oude en overbodige apparaten de deur uit.

Energieneutraal wonen in de Veenkoloniën


Cora woont met haar man en tienerdochter in een 
ruim, vrijstaand huis in het weidse landschap van de Veenkoloniën. Vijf jaar geleden verbruikte Cora nog bijna 10.000 kWh elektriciteit en 3.500m² aan gas. Via haar werk raakte ze geïnteresseerd in energiebesparing en samen met haar gezin besloot ze het energieverbruik terug te brengen.

Energieadvies

Met een energiestekker werd het gebruik van de aanwezige apparatuur in kaart gebracht. Eén voor één gingen oude en overbodige apparaten de deur uit. De plasma-tv werd vervangen door een LED-tv, de tweede vriezer en koelkast werden afgevoerd en de wasdroger vervangen door warmtepompdroger. Op die manier daalde ieder jaar de energierekening. LED-verlichting deed de rest. Zo halveerde het verbruik in vijf jaar naar 5000 kWh per jaar.

Zonnestroom en warmtepomp

Nu het elektriciteitsverbruik zo gedaald was, wilde het gezin voor hun eigen energie gaan zorgen. Met een huis zo dicht bij het aardbevingsgebied was een gasloze woning het doel. De gaskookplaat werd vervangen door inductiekoken en de offertes voor een luchtwarmtepomp (in combinatie met een zonneboiler) werden opgevraagd.

Op het platte dak van de woning zijn 44 zonnepanelen geplaatst. Deze wekken op jaarbasis zo’n 12.500 kWh aan stroom op. Voldoende om in het huishoudelijk energieverbruik en dat van de warmtepomp te voorzien. De warmtepomp en zonneboiler zijn vorige maand geïnstalleerd. Daarna kon de gasleiding definitief worden afgesloten.

In totaal heeft het gezin € 35.000 geïnvesteerd om hun huis energieneutraal te maken. Een flink bedrag, maar de investering verdient zichzelf in zo’n tien jaar terug. Bovendien vinden Cora en haar familie het fijn om op deze manier bewust met energie om te gaan. Ze hopen met hun verhaal anderen te inspireren energie te besparen.

Energiebespaarlening

Voor inwoners van de provincie Drenthe is er een Energiebespaarlening. Daarmee wordt het voor steeds meer mensen mogelijk het voorbeeld van Cora en haar gezin te volgen. Tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief (tussen de 1,6 en 2,1%) kun je eenvoudig geld lenen voor energiebesparing. Wie in Drenthe meer wil weten over hoe je in huis energie kunt besparen en welke financieringen er zijn, kan terecht bij het Drents Energieloket.