Wij hebben 22 zonnepanelen op ons dak geplaatst. We besparen nu flink en de BTW konden we terugvragen.

Denk je aan zonnepanelen? Direct doen!

 

"Mijn naam is Bob Smedes, ik woon samen met Hennie de Jonge en mijn 2 dochters in een vrijstaande 30-er jaren woning in Eexterveen. Aan mensen die zitten te denken aan zonnepanelen zou ik zeggen: Direct doen! Natuurlijk, je kunt altijd wachten op nog betere panelen met misschien wel 2% meer rendement dan die van nu. Maar dan blijf je bezig."

Een lagere energierekening

"Wij hebben in november 2014 22 zonnepanelen op ons dak geplaatst, omdat we onze energierekening omlaag wilden brengen en omdat het goed voelt om je eigen energie op te wekken. Het spaargeld op de bankrekening deed helemaal niks meer met de huidige rentestand. Daar kwam nog bij dat we de BTW konden terugvragen. Dat scheelde enorm in de investering."

Besparen met LED-lampen

"Er ligt een geïnstalleerd vermogen van 5720 WP op ons dak. Daarmee konden we in het eerste jaar ruim 4600 kWh opwekken, precies wat we ook verwachtten. Het is in elk geval genoeg voor ons verbruik. Ook besparen we op ons verbruik door gebruik te maken van LED-lampen, dat scheelt een hoop.

We hebben offertes opgevraagd bij meerdere bedrijven en zijn tenslotte in zee gegaan met een lokale leverancier die we via-via getipt kregen. Het plaatsen van de panelen was uiteindelijk top geregeld, anderhalve dag werk voor de installateur zonder enige overlast. De omvormer kon eenvoudig op de netwerk-router aangesloten worden, zodat we ook alles via een app kunnen volgen. Onze energierekening is met €100 per maand omlaag gegaan."

Heb je nog een tip voor ons?

"Gebruik je gezonde verstand bij al die mooie offertes die bedrijven je voorleggen en vraag naar ervaringen en informatie van anderen die je zijn voorgegaan."