Is er subsidie beschikbaar?
Publicatiedatum: 11 november 2021
De meeste woningeigenaren die contact opnemen met het Drents Energieloket hebben een vraag over financiële mogelijkheden. Logisch, want als je je huis echt goed wil aanpakken kan het wel eens een flinke investering worden. Gelukkig hebben we goed nieuws. Woningeigenaren kunnen namelijk gebruik maken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE).
De oorzaken Wat houdt de ISDE precies in?
Voor het isoleren van de woning (dak, muren glas en vloer), het aanschaffen van een warmtepomp of zonneboiler en de aansluiting op een warmtenet kun je een deel van de investering terugkrijgen. Het gaat vaak om zo’n 20% van het bedrag. De ISDE is op drie manieren te gebruiken:
- Om in aanmerking te komen voor een isolatiesubsidie, moeten er voor minimaal twee isolerende maatregelen subsidie worden aangevraagd. Houd hierbij rekening met de voorwaarden voor oppervlaktes en isolatiewaarden.
- Om in aanmerking te komen voor subsidie op een warmtepomp, zonneboiler of warmtenet-aansluiting hoeven er geen twee maatregelen te worden uitgevoerd. De subsidie zit op de maatregel zelf in dit geval.
- Kun je nog maar één onderdeel van je huis laten isoleren? Dan mag er een combinatie worden gemaakt tussen die ene isolerende maatregel en het plaatsen van bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler.
Let op: Vanaf januari 2022 wordt de subsidie op (hybride) warmtepompen zeer waarschijnlijk verhoogd van 20% naar 30%. Je kunt dus volgend jaar subsidie aanvragen voor een warmtepomp, mits de warmtepomp op dat moment korter dan 12 maanden geleden is geplaatst.
Doen of laten doen?
De maatregelen waarvoor subsidie wordt aangevraagd moeten door een bedrijf zijn uitgevoerd. Wanneer je zelf aan de slag gaat met bijvoorbeeld het isoleren van het dak, is het helaas niet mogelijk subsidie te ontvangen. Ook zijn er bepaalde technische eisen waar aan de isolatiemaatregel of de installatie moet voldoen. Deze eisen staan op zogenaamde maatregelenlijsten of apparatenlijst. Tevens staan op deze lijsten de merken en productnamen waarop subsidie gegeven wordt. Je kunt dus eenvoudig het product opzoeken inclusief de bijbehorende meldcode voor de uiteindelijke subsidieaanvraag via de website van de RVO.
Wanneer vraag je de subsidie aan?
Je moet de aanvraag binnen een jaar na het uitvoeren van de eerste maatregel doen. Het is dus nog maar heel even mogelijk om subsidie aan te vragen voor de maatregelen die eind 2020 zijn uitgevoerd. Een aansluiting op een warmtenet moet op of na 1 januari 2021 zijn gemaakt. Helaas is het niet mogelijk om subsidie te krijgen voor maatregelen die meer dan een jaar geleden zijn uitgevoerd.
Tip!
Veel Drenten willen graag verduurzamen, maar niet iedereen wil of kan hier voldoende eigen geld in steken. Voor alle woningeigenaren die wel gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan maar dit op dit moment niet volledig kunnen financieren is er de Energiebespaarlening Drenthe. Deze is te combineren met de ISDE. De Energiebespaarlening Drenthe wordt gebruikt om de duurzame maatregelen te betalen. Na de uitvoering van deze maatregelen wordt de ISDE aangevraagd om de Energiebespaarlening voor een deel af te lossen (of een andere lening met een hogere rente).
Subsidiebedragen en voorwaarden
Het Drents Energieloket heeft tabellen op de website staan waarin precies terug te vinden is hoeveel subsidie ontvangen kan worden bij de aanvraag van de verschillende maatregelen. Ook is op de website een lijst met alle voorwaarden te vinden.
Toch nog vragen? Dan kun je ons altijd bellen of mailen voor onafhankelijke informatie en advies. Wij helpen graag verder met de verbetering van jouw woning.