Welke warmtepompsystemen zijn er?

Momenteel zijn er diverse warmtepompen op de markt:
  • Grond-water warmtepomp
  • Water-water warmtepomp
  • Lucht-water warmtepomp
  • Lucht-lucht warmtepomp
  • Hybride warmtepomp
  • Warmtepomp-panelen
Daarnaast kunnen warmtepompen een lage temperatuur afgifte hebben of een hoge temperatuurafgifte.

Grond – water (bodem) warmtepomp

Bij dit type warmtepomp wordt een gesloten buis in de bodem geplaatst. Dat kan horizontaal vlak onder maaiveld maar meestal wordt een verticale diepe boring gedaan waar de buis in een lus word geplaatst.  Door deze lus loopt een vloeistof met antivries (glycol/brine) of gedemineraliseerd kraanwater, die warmte uit de grond haalt. Deze laagwaardige warmte wordt door de warmtepomp omgezet in hogere temperatuur warmte die vervolgens gebruikt word voor verwarming en tapwater in de woning. Voor de boring in de grond is wel een speciale boorwagen nodig waardoor de investering vaak hoger uitvalt dan andere typen warmtepompen. De bodemwarmtepomp behaalt echter de beste resultaten ten overstaande van andere typen.

Water-water warmtepomp

Bij dit type warmtepompen wordt de warmte uit oppervlaktewater of grondwater gewonnen. Er zijn twee bronnen nodig voor dit type waaruit grondwater wordt gepompt. Hier wordt grondwater omhoog gepompt waaruit de warmte wordt gehaald. Het afgekoelde water wordt in de andere bron gepompt. Dit type wordt een ‘open’ bron genoemd (ook wel WKO genaamd). Om de bodem niet te verstoren wordt de warmte- en koudevraag in balans gehouden. De woning koelen in de zomer is daarom noodzakelijk om de bron op te laden.

Lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp haalt de warmte middels een ventilator uit de buitenlucht of ventilatielucht; ook in de winter. De onttrokken warmte wordt via een verdamper, de compressor en condensor omgezet in warm water voor verwarming en tapwater.

Lucht-lucht warmtepomp

Net als bij de lucht-water warmtepomp wordt de warmte via een ventilator uit de buitenlucht gehaald. De warmtewisselaar haalt de warmte uit de buitenlucht en geeft dit direct af aan de binnen lucht van de woning (luchtverwarming) via diverse kanalen. Dit type warmtepomp kan vaak ook als airco worden ingezet om te koelen. Dit systeem word veel toegepast in studio’s of hotelkamers aangezien het geschikt is om één ruimte te verwarmen of te koelen.

Hybride-warmtepomp

Hier wordt een hybride luchtwarmtepomp gecombineerd met de CV-ketel. Het grootste gedeelte van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van de woning. Alleen voor tapwater en verwarming van het huis bij erg koude dagen wordt de CV-ketel gebruikt als naverwarmer. In sommige gevallen levert de hybride warmtepomp zelf ook warm tapwater. Dit type kan bijna in alle woningen worden toegepast. De isolatiegraad is wat minder belangrijk. Lage temperatuur verwarming is geen randvoorwaarde om dit type te installeren.

Warmtepomppaneel

Dit is een speciaal type PVT-paneel dat werkt in combinatie met een warmtepomp. Dit paneel levert zowel elektriciteit als warmte. Aan de bovenzijde zitten de zonnecellen zoals op een zonnepaneel. Aan de achterzijde zit een warmtewisselaar die warmte uit de lucht haalt. Doordat de warmtewisselaar warmte onttrekt levert dit ook een voordeel op voor de zonnecellen omdat die een beter rendement halen onder koelere omstandigheden. De elektrische energie die door de warmtepomp gebruikt wordt direct door de zonnecellen opgewekt.

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
  • installatiekosten
  • omvormer
  • elektrawerk
  • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.