Wel of niet je zonnepanelen schoonmaken?

Publicatiedatum: 19 juni 2023

Alvast een tipje van de sluier: regenwater is niet voldoende om zonnepanelen goed schoon te krijgen. Algengroei en vogelpoep laten zich namelijk niet zomaar wegspoelen. Vuil op zonnepanelen kan zorgen voor een lagere opbrengst en dus ook een lager rendement (3 tot 10 %).

Vaak hoopt vuil en algengroei zich aan de onderkant van de zonnepanelen op. Dit is te zien aan de vuile groenige rand. Ook is vaak een doffe waas te zien op de zonnepanelen. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld omdat er veel roet in de lucht zit door industrie of een grote, drukke weg nabij. Maar ook in een buurt met veel bomen en/of vogels zie je vaker een doffe waas op de panelen. Vaker schoonmaken is dan nodig. En na een periode met veel Saharastof en/of stuifmeel kan het handig zijn om de panelen schoon te maken.

Wanneer schoonmaken?

Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag. Of op een moment dat de zon nog niet of niet meer op de panelen schijnt. Doordat water bij zonneschijn snel opdroogt, kunnen er kringen of vlekken achterblijven op de panelen. Daarnaast kan de temperatuur van de panelen bij zonnig weer oplopen tot ruim 60 graden Celsius. Wanneer er dan wordt schoongemaakt met water van een lagere temperatuur kunnen de panelen in het ergste geval zelfs barsten.
Een handig moment voor de schoonmaak is het voorjaar, maar een bewolkte dag in de zomer is ook prima als je ziet dat je panelen erg vies zijn. De zonnigste dagen zijn goed voor 75 % van de jaarlijkse opbrengst.

Laten schoonmaken of zelf schoonmaken?

Het laten schoonmaken van zonnepanelen kost tussen de 50 en 150 euro. Maar kun je zelf de panelen schoonmaken dan scheelt dit aanzienlijk over de jaren heen. Met een glazenwasset op een lange uitschuifbare stok is dit vaak goed te doen.

Aandachtspunten

Schakel de omvormer van de zonnepanelen uit voordat je gaat reinigen. Zonnepanelen zijn bestand tegen water, maar dit werkt het veiligste. Zorg er daarnaast voor dat je niet op de panelen leunt tijdens het schoonmaken. Vanzelfsprekend kun je er dus ook niet op lopen of zitten.

Gebruik osmose water

Maak de glazenwasset nat met osmosewater (gedemineraliseerd) of regenwater en spoel die regelmatig uit om het van vuil te ontdoen. Gebruik geen kraanwater, dit bevat namelijk te veel kalk dat achterblijft en vlekken achterlaat op de panelen.
Zonnepanelen zijn voorzien van een speciale beschermlaag op het glas, die beschermt tegen vuil en krassen. Gebruik daarom geen schoonmaakmiddelen of een schurende borstel. Hierdoor kan de vuilafstotende laag namelijk beschadigen waardoor de opbrengst afneemt. Ook een hogedrukreiniger kun je beter niet gebruiken. Die kan namelijk de bedrading en de panelen zelf beschadigen. Zo kan er bijvoorbeeld water tussen de cellen en het glas terechtkomen. Je kunt wel een zachte doek, spons of zachte (telescoop)borstel gebruiken. Laat de panelen vervolgens aan de lucht drogen en droog ze niet zelf na, om verdere kans op krassen te voorkomen.

Veiligheid boven alles

Zijn jouw zonnepanelen makkelijk bereikbaar vanaf de grond of een raam, dan heb je geluk. Maar het kan ook zo zijn dat je ervoor het dak op moet. Doe dit dan alleen met een goede valbescherming. Dat kan bijvoorbeeld bestaan uit een harnas met een lijn, waarmee je jezelf zekert. Of laat de schoonmaakklus uitvoeren door een professional. Die heeft er de juiste benodigdheden voor.

bron: Consumentenbond, Arbocentrum, zonnepanelen.net

Welke mogelijkheden biedt jouw huis?

Er zijn zoveel manieren om je huis volledig te verduurzamen, hoe houd je het overzichtelijk? Waar begin je? Wij ontwikkelden een handig stappenplan, waarin je kunt zien welke maatregelen er zoal zijn, en in welke volgorde je je huis kunt aanpakken.

Ga naar het stappenplan