Welke soorten collectoren zijn er?

Naast de 3 soorten boilers zijn er ook 3 soorten collectoren.

Vlakke plaat collector

Deze collector heeft wat weg van een zonnepaneel die stroom opwekt alleen is de collector groter en wekt warm water op. Achter de glazen plaat loopt een buizensysteem dat gekoppeld is met het boilervat in huis.

Vacuümcollector (Heatpipes)

Dit systeem bestaat uit een serie van glazen vacuümbuizen vlak naast elkaar. De glazen buizen zijn van dubbelglas met elk een eigen warmte absorber. Het vacuüm tussen het dubbelglas zorgt ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. Vanwege de ronde buizen is de oriëntatie en hellingshoek iets minder belangrijk dan bij de vlakke plaat collector. Nog een voordeel is dat dit systeem een beter rendement geeft dan de vlakke plaat collector. Dit komt mede doordat in de winterperiode makkelijker warmte kan worden opgenomen. Doordat het allemaal losse buizen zijn is het makkelijk om het systeem vooraf goed aan te passen op de warmtevraag. Er kunnen namelijk meer of minder buizen worden gekoppeld (voor plaatsing op het dak). Bij de vlakke plaat collector heb je te maken met een vast formaat. Daarbij komt wel dat de vacuümcollector over het algemeen duurder is.

PVT-collector & PVT-paneel

PVT staat voor Photo Voltaïsch Thermisch. Dat wil zeggen dat dit zowel elektriciteit als warm water geeft. In de glazen plaat zitten zonnecellen voor stroomproductie met direct erachter een buizensysteem voor warm water. Een PVT-paneel is voornamelijk bedoelt voor optimale opwek van elektriciteit. Het buizensysteem dient in dit geval als koeling voor het paneel waardoor een hoog rendement kan worden gehaald bij de opwek van stroom. Hier wordt dus minder warm water geproduceerd. Een PVT-collector produceert juist meer warm water dan elektra. Achter het buizensysteem zit een goede isolatielaag waardoor de warmte beter wordt vastgehouden en getransporteerd kan worden naar het boilervat in de woning. Doordat de PVT-collector door de isolatie heter wordt dan een PVT-paneel is de stroomproductie minder efficiënt.   Bij zonnecellen voor stroomproductie is het namelijk zo, dat hoe heter het paneel wordt hoe minder efficiënt stroom wordt geproduceerd. Dit betekend echter niet meteen dat er minder stroom wordt geproduceerd dan wanner het paneel koeler is!

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
  • installatiekosten
  • omvormer
  • elektrawerk
  • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.