Wat voor soort zonnepanelen zijn er?

De meest gangbare (betaalbare) panelen zijn:
  • Monokristalijn
  • Polykristalijn
  • Dunne film
  • PVT (Photo Voltaic Thermic)

Monokristalijne panelen

Zijn te herkennen aan de zwarte kleur. Dit zijn de meest populaire panelen. De productiekosten liggen iets hoger waardoor de aanschafprijs ook iets duurder is t.o.v. polykristalijne panelen. De panelen produceren het beste met direct zonlicht en hebben een lange levensduur met minimaal onderhoud (schoonmaken ed.). Wanneer ze geleverd worden als all black/full black monokristalijne panelen, dan heeft het paneel een zwarte backsheet en omlijsting wat de donkere uitstraling geeft.

Polykristalijne panelen

Zijn te herkennen aan de licht blauwe cellen met vaak de zilver aluminium omlijsting. De cellen zijn gemaakt van geherstructureerd silicium waardoor de cellen een ‘bevroren’ uitstraling hebben. Het rendement van deze panelen is iets lager dan bij de monokristalijne panelen. Daartegenover staat dat ook de productiekosten en aanschafprijs iets lager zijn. Ook deze panelen hebben een lange levensduur en weinig onderhoud nodig.

Dunne film panelen

Hebben een diepzwarte en egale kleur wat het esthetisch aantrekkelijk maakt en zijn wat flexibel. De panelen zijn kleiner dan de andere panelen en wekken ook iets minder stroom op. Hier staat tegenover dat ze in de minder goede lichtomstandigheden beter werken. In aanschaf zijn deze panelen goedkoper. Levensduur is korter dan de andere soorten. Er zijn twee soorten dunne film panelen:
  • CIGS (Coper Indium Gallium Selenide)
  • CIS ( Coper Indium Selenide).
CIS panelen zijn vanuit milieu oogpunt milieuvriendelijker. Bij CIGS panelen worden namelijk giftig Cadmiumsulfide gebruikt.

PVT panelen

Vrij nieuw op de markt en is een zonnepaneel en zonneboiler in één. De panelen leveren dus elektriciteit en warm water waardoor ze erg efficiënt werken. Ideaal voor mensen met een klein dak waar ze zowel elektra als warm (tap)water willen opwekken. Zeker bij energieneutrale- of nul op de meter woningen is een dergelijk systeem nuttig om ook veel warm tapwater op te wekken. Dit kan dan ter ondersteuning van een warmtepomp fungeren. Qua prijs zijn deze panelen wel erg duur. Bij veel ruimte op het dak is dit systeem dan ook (nog) niet interessant. Daarnaast is de combinatie van zonnepanelen en een los zonneboilersysteem energie technisch net wat beter dan PVT.

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
  • installatiekosten
  • omvormer
  • elektrawerk
  • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.