Wat voor isolatiewaarden moet ik op letten?

Rc-waarde

Let op de Rc-waarde die behaald moet worden vanuit het bouwbesluit. Voor de renovatie van de vloer moet je minimaal een Rc behalen van 2,5 m2 K/W.  Heb je vloerverwarming of wil je dat gaan plaatsen is het verstandig om minimaal 3,5 m2 K/W te behalen. De RC-waarde staat voor Resistance Construction, oftewel de thermische weerstand van een constructiedeel. Hiermee wordt de isolatiewaarde van je vloerdelen plus isolatiemateriaal weergegeven. Hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter de woning geïsoleerd is.

Rd-waarde

De R-waarde of Rd-waarde wordt gebruikt om te bepalen wat het isolatievermogen is per vierkante meter van een materiaallaag. Rd staat voor Resistance Declared (warmteweerstand van een materiaal).

Lambda (λ) waarde

De lambda-waarde (warmtegeleidingscoëfficiënt) geeft de mate van warmtegeleiding van een materiaal weer. Deze waarde geeft aan hoeveel Watt er door een vierkante meter gaat bij een dikte van 1 meter, per graad Kelvin temperatuurverschil tussen beide vlakken. De lambda-waarde wordt weergegeven in W/mK (Watt/meter in graden Kelvin). Hoe lager de λ-waarde, hoe hoger (en beter) de isolatiewaarde van het materiaal.  

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
  • installatiekosten
  • omvormer
  • elektrawerk
  • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.