Wat is een optimizer of micro-omvormer?

Micro-omvormer

De meeste systemen worden aangesloten op één enkele omvormer. Wanneer je kiest voor micro-omvormers dan komt er achter elk paneel op het dak eentje te hangen. Hierdoor is er geen centrale omvormer meer nodig in de woning en worden de panelen parallel (individueel) geschakeld. De kosten liggen behoorlijk hoger dan bij één centrale omvormer. Voordeel is dat elk paneel apart gemonitord kan worden, de maximale opbrengst geeft en schaduwwerking minder invloed heeft op het hele systeem.

Power-optimizer

Ook nu komt er achter elk paneel een kastje te hangen die zorgt voor een parallel (individueel) geschakeld systeem. In de woning komt dan een speciale omvormer. Net als bij de micro-omvormers zorgt dit ervoor dat de panelen apart gemonitord kunnen worden en afzonderlijk optimaal presteren.

Selective deployment optimizers

Bij deze optimizers is het mogelijk om een groep panelen of juist één enkel paneel, die van negatieve invloed kan zijn op de rest van het systeem, te voorzien van optimizer(s). Dit kan kosten schelen, omdat niet elk paneel een optimizer hoeft te hebben. Bijvoorbeeld wanneer 1 of 2 panelen deels in de schaduw staan door een schoorsteen of pijp.

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
  • installatiekosten
  • omvormer
  • elektrawerk
  • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.