Waar moet ik (vooraf) op letten als een bedrijf bij ons komt?

Spouwmuurisolatie

 • Je woning dient een spouwmuur te hebben. De meeste woningen met bouwjaar tussen 1910 en 1975 hebben een (lege) luchtspouw in de buitenmuur. Laat deze altijd vrijblijvend controleren door een gespecialiseerd isolatiebedrijf middels een endoscopisch onderzoek. De spouw moet namelijk breed genoeg (minimaal 3cm) en schoon zijn wat betekend dat er geen vuil of speciebaarden aanwezig mogen zijn.
 • Aan de dikte van de buitenmuur kun je ook al snel zien of er een spouwmuur aanwezig moet zijn. Kijk bij een deurkozijn hoe dik de muur is. Is deze meer dan 24 cm dan heeft je woning waarschijnlijk een spouw.
 • Heeft je woning geglazuurde stenen dan is spouwmuurisolatie niet mogelijk. Kijk dan naar de mogelijkheid voor binnen gevel isolatie.
 • Is de buitengevel geschilderd of gestuct dan is spouwmuurisolatie niet altijd mogelijk. Laat een gespecialiseerd bedrijf controleren of het mogelijk is. Is het niet mogelijk, kijk dan naar de optie van binnen gevel isolatie.

Binnengevel isolatie

 • Vooraf komt een aannemer bij je langs voor een inspectie. Aan de hand van de inspectie en je persoonlijke wensen wordt de offerte opgesteld.
 • Voordat de werkzaamheden plaats vinden moeten alle wanden bereikbaar en leeg zijn. Dit kun je het beste zelf doen.
 • Tijdens de inspectie wordt gekeken of de muren droog zijn en er geen tekenen van vochtdoorslag (schimmelvorming) is. Indien dat het geval is moet dit vooraf worden opgelost om grote vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. Daarnaast moeten de muren geen grote scheuren of verzakkingen hebben in de binnenmuur. Kleine (haar) scheurtjes is niet erg.

Buitengevel isolatie

 • Vooraf komt een aannemer bij u langs voor een inspectie. Aan de hand van de inspectie en je persoonlijke wensen wordt de offerte opgesteld.
 • Een omgevingsvergunning voor deze maatregel is nodig en aan te vragen via je gemeente. Tijdens de inspectie wordt dit nader toegelicht.

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
 • installatiekosten
 • omvormer
 • elektrawerk
 • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.