Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Om dit te bepalen heb je de jaarnota van de energieleverancier nodig. Hierop staat hoeveel je in één jaar aan kWh (kilowattuur) hebt gebruikt. Bij het offertegesprek heb je dit overzicht nodig. Afhankelijk van het WP (Watt-Piek) vermogen van het type zonnepaneel wordt het aantal bepaald. Het is verstandig om rekening te houden met toekomstige wijzigingen in je huishouden. Krijg je kinderen, of gaan ze juist het huis uit? Wil je een nieuwe keuken met inductie, of een elektrische auto? Wil je mogelijk een warmtepomp in de nabije toekomst? Al deze facetten bepalen of je juist meer of minder stroom gaat verbruiken in de toekomst. Externe factoren kunnen ook een rol spelen zoals schaduwvorming op je dak door bijvoorbeeld bomen of de oriëntatie van je dak. Bespreek dit allemaal met de installateur.

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
  • installatiekosten
  • omvormer
  • elektrawerk
  • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.