Hoe zit het met salderen?

Zonnepanelen produceren elektriciteit. Elektriciteit neemt altijd de kortste route waardoor apparatuur die aanstaat als eerste de stroom krijgt. Opgewekte elektriciteit die niet gebruikt wordt zal automatisch via de meter aan het openbare netwerk worden terug geleverd. De meter houdt dat bij. Terug levering wordt salderen genoemd. De elektriciteitsmeter houd bij hoeveel er in één jaar wordt terug geleverd aan je energiemaatschappij. De energiemaatschappij zal dit verrekenen op de eindafrekening (energienota). Tot 1 januari 2023 wordt dit 1 op 1 tegen elkaar weggestreept. Na die datum zal echter elk jaar 9% worden afgebouwd tot 2031.

Rekenvoorbeeld salderen

Stel dat je op jaarbasis 2500 kWh verbruikt en 2000 kWh terug levert aan de energiemaatschappij, dan zal die dit met elkaar verrekenen in de jaarnota en betaal je alleen nog maar de overgebleven 500 kWh. De besparing per jaar zal dus 2000 kWh x € 0.22 = € 440 zijn. Stel dat je op jaarbasis 2500 kWh opwekt en maar 2000 kWh verbruikt is er sprake van overproductie. Voor de 500 kWh die je meer opwekt dan je gebruikt mag de energiemaatschappij zelf bepalen wat voor vergoeding ze geven. Bij een ‘groene’ energiemaatschappij kan dat tussen de € 0,10 en € 0,14 per kWh zijn. Dit is de reden waarom het vooraf belangrijk is om uit te zoeken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Hierbij kan de installateur ondersteuning bieden. Na 1 januari 2023 zal echter elk jaar 9% van de saldering worden afgehaald. Gelukkig blijven zonnepanelen, zelfs met deze afbouw, een slimme investering!

Anderen bekeken ook

Waar moet ik op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Er zijn flinke prijsverschillen tussen bedrijven, dus prijzen vergelijken loont. Vraag meerdere offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:
  • installatiekosten
  • omvormer
  • elektrawerk
  • garantie
Bekijk of de berekening van de opbrengst duidelijk is. Installateurs rekenen met verschillende energieprijsstijgingen om de terugverdientijd uit te rekenen. Kijk niet alleen naar de aanschafkosten maar (vooral) ook wat het systeem gaat opbrengen.
Kijk ook naar keurmerken
Vergelijk de zonnepanelen en let daarbij op de specificaties, het keurmerk en de producent van de panelen. Ga niet voor minder dan 10 jaar 90% vermogensgarantie en 25 jaar 80% vermogensgarantie, 10 jaar productgarantie en een minimale levensduur van 25 jaar. Kies alleen voor panelen met een certificaat, bijvoorbeeld het TÜV-ID certificaat. De producent is maatgevend, niet het land van herkomst. Merkloze panelen zijn goedkoper, maar hebben niet altijd dezelfde kwaliteit als panelen van de grotere merken. Let ook wat er onder fabrieksgaranties valt en onder (bij te kopen) garanties van de installateur.
Licht je energieleverancier in
Licht op tijd je energieleverancier in, zodat deze niet in verwarring komt door het plotselinge lagere energieverbruik en de teruggeleverde stroom. Aanmelden kan via deze link.

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur. Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.