Verduurzamen van je woning: welke maatregelen zijn het beste voor jouw woning?

Alfred Middelkamp is in juli 2020 in Assen komen wonen met zijn gezin en hij heeft een ambitieus plan: hij wil zijn hele woning verduurzamen. Maar hoe pak je dat aan? Welke maatregelen neem je en voer je dat allemaal zelf uit of laat je dat doen? Wij mogen Alfred volgen op zijn weg naar een duurzame woning. Vandaag het derde artikel: welke maatregelen zijn het beste voor jouw woning?

Bij het kiezen van de maatregelen liggen sommige zaken voor de hand zoals zonnepanelen, spouwmuurisolatie en dubbel glas. Maar vervolgens moet je voor iedere maatregel nog veel keuzes maken, zoals de materialen en de uitvoerder. Heb jij hier ervaring mee, Alfred?  
“Zeker! Ik ben best een Pietje Precies als het op klussen in de woning, en de materialen daarvoor, aankomt. Zo wilde ik bijvoorbeeld een isolatiemateriaal in de spouw dat niet wegzakt. Ook wilde ik geen PUR tegen de houten vloerbalken, want de vloer willen we later misschien vervangen en dan kunnen we de balken hergebruiken voor een afdak in de tuin. Voor de zonnepanelen vind ik gegarandeerde kwaliteit heel belangrijk en het mag er ook mooi uitzien. Daarnaast heb ik ook bij de energiemonitor en de zonereling keuzes gemaakt die bij mijn huis passen, en bij mijn voorkeuren. De adviseur heeft me daar goed bij geholpen. Omdat de adviseur onafhankelijk is, vond ik dat een goede en fijne start.”

En wat als de installateur een ander soort isolatie adviseert dan wat jij in je woning wilt?
“Dat gebeurde mij best vaak. Iedere aanbieder heeft een ander materiaal en de technische termen vliegen je om de oren. Ik dacht bij de vloerisolatie bijvoorbeeld dat de keuze was uit PUR, luchtkussens of platen. Maar alleen van PUR heb ik al 5 varianten horen langskomen. En iedere aanbieder kan je uitleggen waarom zijn product het allerbeste en bijzonderste is en alle andere producten veel minder zijn. Vooraf ging ik ervan uit dat alle aanbieders wel meerdere producten en materialen zouden aanbieden. Maar dat is niet zo, ze hebben vaak één voorkeursproduct en dat prijzen ze natuurlijk ook aan. Dat is niet per se verkeerd hoor, maar we kregen daardoor wel discussies over de beste manier om mijn woning te verduurzamen en het bracht mij telkens wel aan het twijfelen.”

Hoe ga je hier het beste mee om?
“In eerste instantie schreef ik druk mee met alle opmerkingen en googelde vervolgens wat anderen hiervan vinden. Maar waar de een ontzettend fan van is, kraakt de ander weer totaal af. Bovendien kom je allerlei spookverhalen tegen over verrotte vloerbalken, giftige gassen en andere gevaarlijke situaties. Natuurlijk komt dat in de praktijk nauwelijks voor, maar het lijkt ineens alsof er heel veel kan misgaan. Het voorleggen van het verhaal van de ene aanbieder aan de andere aanbieder schoot ook niet op: je gaat dan steeds dieper in op technische details en je kunt dat zelf toch niet controleren. Uiteindelijk heb ik de maatwerkadviseur gebeld en hij legde uit dat alle materialen op zich goed werken en dat je de spookverhalen niet moet geloven. Dat stelde me gerust.”

Maar wie heeft dan uiteindelijk gelijk?
“Eigenlijk heeft iedereen gelijk: alle materialen werken als je ze goed installeert en gebruikt en het gaat altijd mis als er mee gerommeld wordt. Maar uiteindelijk moet ík leven in de woning die geïsoleerd wordt. Dus als ik moeite heb met een materiaal maakt het niet zoveel uit of dat nu technisch wel of niet werkt, want ik zal me er nooit echt lekker bij voelen. Dan kan ik dus beter kiezen voor het materiaal en de installateur die ik wél vertrouw.”

Waar heb je uiteindelijk voor gekozen en waarom?

–          Voor de spouwmuurisolatie heb ik gekozen voor verlijmde EPS-parels: die vullen alle hoekjes goed op en kunnen niet verzakken.

–          De zonnepanelen die we gekozen hebben zijn “All black” met een hoge capaciteit (360-370 Wp), met daarbij optimizers die ervoor zorgen dat bij schaduw op één paneel de andere panelen gewoon op volle kracht door kunnen leveren.

–          De energiemonitor is de CEMM geworden van Cedel uit Assen, die geeft mij de meeste mogelijkheden om in te stellen wat ik wil zien en de app is erg overzichtelijk.

–          Voor de zoneregeling hebben wij de Evotherm van Honeywell gekozen. Dat is wel een dure oplossing, maar wel betrouwbaar en van goede kwaliteit.

En de vloerisolatie?
“Na alle adviezen, heel veel onderzoeken en vragen doen we uiteindelijk eerst niets. In onze situatie bespaar je namelijk nog weinig met vloerisolatie. Door de ondervloer en het laminaat is de vloer namelijk al vrij gesloten en omdat de kruipruimte droog is, kruipt er weinig kou op. We kunnen beter wachten tot we gaan verbouwen beneden en dan meteen de vloer eruit laten halen, de kruipruimte vullen met schuimbeton en het afmaken met een afdekvloer met vloerverwarming erin. Dat is natuurlijk veel duurder, maar als onderdeel van een verbouwing geeft dat ook een prachtig resultaat.”

Wat zou je andere mensen aanraden die andere adviezen krijgen dan verwacht? Wat kunnen zij het beste doen?
“Vraag specifiek naar aanbieders die werken met het product of materiaal van jouw voorkeur. De maatwerkadviseur kent vaak wel betrouwbare partijen. Of bel het Drents Energieloket. Zo vermijd je de zinloze gesprekken met partijen over materialen die je niet hebben wilt. Als je niet zoals ik een sterke eigen voorkeur hebt voor een materiaal, vraag dan gewoon twee of drie aanbieders. Vertrouw op je gevoel en weet dat er echt geen materialen zijn die niet werken. Het gaat om het kiezen van een betrouwbare partij voor de installatie. En nog een tip voor de aanbieders: houd alsjeblieft op met het afkraken van de producten van andere aanbieders. Leg uit waarom je gekozen hebt voor jouw voorkeursmaterialen, in welke gevallen dat de beste keuze is en waarom je het zo fijn vindt werken. Laat vervolgens de keuze aan ons over. Dat levert een stuk minder kopzorgen op!”

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen en filmpjes waarin we Alfred Middelkamp volgen in zijn weg naar een duurzame woning.

Zelf ook aan de slag?

Wil je zelf aan de slag met het verduurzamen van je woning? Wij helpen je op weg.

Waar begin je? Met dit handige stappenplan

Wil je je huis gaan verduurzamen? Met dit logische stappenplan weet je zeker dat je het op de juiste manier aanpakt. Begin met het beperken van je energieverbruik door te isoleren en snelle verbetermaatregelen door te voeren. Wat je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. De volgende stap is het zelf opwekken van energie voor warmte en elektriciteit. En tot slot: gebruik de energie die je nodig hebt zo zuinig mogelijk.

Gratis advies

Bij ons kun je terecht met vragen over het energiezuinig maken van je woning. Wij bieden informatie en onafhankelijk advies. En dat is helemaal gratis. Neem direct contact met ons op!

Financiering en subsidies

Ben je benieuwd of je subsidie kunt krijgen voor de maatregelen die je wilt nemen? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Bekijk alle subsidies en financieringsmogelijkheden in ons handige overzicht!

Kleine tips en snelle besparingen

Energiebesparende maatregelen hoeven helemaal niet groot te zijn. Met hele eenvoudige klusjes die iedereen kan doen, laten we zien hoe makkelijk het is om energie te besparen. Alle tips op een rijtje!

Financiering en subsidies

Financiering en subsidies

Lees meer over de beschikbare regelingen, leningen en subsidies.

Ervaringsverhaal

Ervaringsverhaal

Hier vind je verhalen van enthousiaste bewoners die je al voor gingen.

Contact

Contact

Neem contact met ons op. We helpen je graag!