Bijna helft van de eigenaren maakt zonnepanelen nooit schoon

41 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft deze nog nooit schoongemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. De online-prijsvergelijker heeft samen met Panel Inzicht 500 Nederlanders ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt verder dat 49 procent van de zonnepanelenbezitters niet weet dat zonnepanelen rendement verliezen als ze vies zijn.

Het neerdwarrelen van stof heeft niet veel impact op het rendement van zonnepanelen – bij een regenbui spoelt dit stof weg – uitwerpselen van vogels kunnen dat wel hebben.

Volgens Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, bestaan er veel misverstanden over het schoonmaken van zonnepanelen. ‘Er wordt vaak gedacht dat een regenbui het vuil van de zonnepanelen spoelt, waardoor veel mensen hun panelen niet of nauwelijks schoonmaken. Dat schoonspoelen klopt deels. De regen haalt het stof grotendeels weg, maar vogelpoep is hardnekkig en blijft zitten. Het gevolg? Rendementsverlies. En dat niet alleen, je zonnepaneel kan zelfs beschadigen door de agressieve samenstelling als de uitwerpselen te lang blijven zitten.’

Verzekering

De meeste zonnepanelenbezitters – 54 procent – denken volgens Bleker ten onrechte dat hun zonnepaneel niet kan beschadigen door vogelpoep. ‘Als je te lang vuil op een zonnepaneel laat zitten, kan dit schade veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de lak van je auto. De uitwerpselen van een vogel branden in de lak waardoor doffe plekken en lakbeschadigingen ontstaan. Ditzelfde effect zie je op zonnepanelen. Hoewel verzekeraars wel het herstel van de schade vergoeden die door bijvoorbeeld hevige weersomstandigheden is ontstaan (red. noot: onzichtbare hagelschade wordt door veel verzekeraars niet vergoed), vergoeden zij geen kosten voor schade door nalatigheid. Het niet schoonmaken van de zonnepanelen valt namelijk onder eigen gebreken. Daarnaast is het altijd goed om te checken of zonnepanelen zijn meeverzekerd in jouw opstalverzekering. Is dit niet het geval of huur je een woning? Dan kun je een aparte verzekering voor zonnepanelen afsluiten.’

Tips voor het schoonmaken

Van plan dit weekend op een ladder te klimmen om die vogelpoep weg te poetsen en je rendement te verhogen? Let dan hier op:

Gebruik het juiste schoonmaakmiddel. Agressieve schoonmaakproducten, schuurmiddel of hogedrukreinigers zijn bv. absoluut afgeraden. Deze kunnen krassen en vlekken achterlaten, wat een negatieve invloed heeft op de opbrengst. Wat je wél nodig hebt is:

  • Osmosewater: zonnepanelen maak je best schoon met osmosewater. Dat is gezuiverd water zonder nitraten, zout, kalk, nikkel, … Het laat geen resten achter en voorkomt strepen en plekken.
  • Telescoopborstel / zacht borstel of spons: telescoopreinigers kan je makkelijk in- en uitschuiven en zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. Ze zijn ook verkrijgbaar met inwendige wateraanvoer, zodat je ze bijvoorbeeld onmiddellijk kan gebruiken in combinatie met osmosewater. Zijn de zonnepanelen makkelijk bereikbaar? Dan kan ook een gewone zachte borstel of spons gebruikt worden.
  • Zonnepanelen reiniger: dat is een reinigingsproduct speciaal voor zonnepanelen. Meestal volstaat een schoonmaak met osmosewater, maar zijn de zonnepanelen sterk vervuild? Dan kan een zonnepanelen reiniger helpen om hardnekkig vuil te verwijderen zonder schade toe te brengen aan de zonnepanelen.

Zet je installatie uit. Om veiligheidsredenen schakel je de zonnepanelen-installatie best uit. Ook grof vuil (bv. bladeren, takken, …) wordt best op voorhand verwijderd. Dat maakt de effectieve reinigingsbeurt achteraf makkelijker.

Kies het juiste moment. Zonnepanelen kun je het beste eens per jaar schoonmaken. Het beste moment is rond april. De zonnige 6 maanden staan dan voor de deur en die maanden zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. Beter met schone zonnepanelen de zomer door dan met bevuilde panelen. Kies voor een niet al te zonnige dag. Zo vermijd je dat het schoonmaakwater te snel opdroogt en vlekken achterlaat.

Succes met schoonmaken!

Bronnen:
Solar Magazine
Zonnepanelen.nl