Welke mogelijkheden biedt jouw huis?

Publicatiedatum: 11 december 2023

Bij het Drents Energieloket merken we weer een aanzienlijke seizoensgebonden toename van het aantal vragen, die dit keer met name gaan over de hoge energierekening en wat men daaraan kan doen. Maar ondertussen neemt ook de populariteit van warmtepompen ineens flink toe, terwijl bij de meeste mensen de woning nog niet klaar is voor een warmtepomp. Ondanks dat merken wij dat installateurs toch warmtepompen plaatsen in woningen die nog niet voldoende geïsoleerd zijn; helaas zorgt dat voor een onnodig hoge stroomrekening en een warmtepomp die waarschijnlijk sneller stuk gaat dan gebruikelijk. Wat kun je het beste doen thuis, en wanneer? Daarop geven we je graag antwoord!

Ons advies is altijd: begin bij het begin. En dat begin hangt af van onder andere het bouwjaar van je huis. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel welke maatregelen je kunt overwegen om te nemen (zie de afbeelding). Sommige maatregelen kunnen elkaar natuurlijk overlappen maar de afbeelding geeft een beeld. Beter nog is om een onafhankelijk (gratis) telefonisch adviesgesprek met ons in te plannen. Daarmee komen we een heel eind. Als het echt moet/wenselijk is kan een gecertificeerd (onafhankelijk) maatwerkadviseur bij u langskomen. Dit gaat echter buiten ons om en kost al snel tussen de 350 en 750 euro. Ook kunt u een Energiecoach inschakelijken, die is gratis maar kijkt voornamelijk naar kleine basisdingen en gedrag. 

 Woning uit 2000

Heb je een woning uit begin 2000, dan kun je kijken naar de mechanische ventilatie, en duurzame verwarmingsopties zoals een warmtepomp. Heb je vloerverwarming, dan werkt de warmtepomp veel efficiënter, haalt hoge (S)COP waardes en blijft de stroomrekening relatief laag. 

Woning uit 1980

Een woning uit 1980 kan her en der nog geïsoleerd worden (vloer, glas…) voor je naar een warmtepomp gaat kijken. Heeft uw woning echter heteluchtverwarming? Dan wordt het weer een heel ander verhaal wat helaas een stuk complexer is (meer info: https://drentsenergieloket.nl/maatregelen/heteluchtverwarming/). 

Woning uit 1900

Woningen van rond 1900 vergen nog meer aandacht en grotere investeringen om aardgasvrij te maken. Daarnaast is het verduurzamingsproces ook sterk afhankelijk van de ambitie, de levensfase van de bewoners en de financiële mogelijkheden, ook de wil om te lenen. Het kan, hoe gek het ook klinkt, echt lonen om te lenen voor het verduurzamingsproces. Er zijn genoeg opties met 0% tot 3,4% rente. 

 Altijd goed

Wat zijn dan “altijd goed” maatregelen? 

  • Isoleren 
  • Zonnepanelen 
  • Waterzijdig inregelen 
  • Inductie kookplaat 
  • Cv-ketel op 60 (afhankelijk van de Cv-ketel!) 
  • Verwarming op max. 19 graden 
  • Tochtstrips, radiatorfolie ed. 
  • Gedeeltelijke elektrische verwarming wanneer je thuiswerkt en alleen bent (bijvoorbeeld infraroodpaneel (niet je hele huis zo verwarmen!) 

Het is en blijft maatwerk per woning en een algemene oplossing kan helaas niet echt worden omschreven. Heb je ons indicatieve stappenplan op de website al bekeken? Die kan een steuntje in de rug zijn als je aan de slag wilt met verduurzamen, of wanneer al bezig bent maar niet weet hoe verder te gaan. Je vindt het stappenplan hier!