We zijn op zoek naar de woning van de toekomst

Publicatiedatum: 16 juni 2022

Huizen met een dak vol zonnepanelen, weelderige tuinen, warmtepompen en kangoeroewoningen: in Drenthe zijn genoeg voorbeelden te vinden van woningen, woonvormen en tuinen die Drenthe mooier en duurzamer maken. In het kader van het vijftigjarig jubileum van de Natuur en Milieufederatie Drenthe is het tijd om een aantal bijzondere voorbeelden in het zonnetje te zetten! Daarom willen we deze zomer, samen met de Natuur en Milieufederatie Drenthe, Drentse huishoudens de kans geven om anderen te inspireren met hun woning van de toekomst.

Woon jij in een tiny house, heb je een groene oase voor bijen in je achtertuin, is jouw woning een passiefhuis of heb je iets anders op het gebied van duurzaamheid? Dan zijn er een hoop inwoners van Drenthe die zich graag door jou laten inspireren! Grietje Loof uit Hoogeveen zette alvast haar voordeur voor ons open en vertelde meer over haar woning van de toekomst.

Wat heb je allemaal gedaan in je huis en tuin?

“Het is allemaal begonnen met een zonneboilerset. Op het dak staan dus zonnecollectoren en ik heb een boilervat. Daardoor wordt warmte van de zon omgezet in warm douche- en tapwater, en tegelijkertijd warmt het ook het water voor de CV voor. In 2017 zijn daar ook zonnepanelen op het dak bijgekomen. Ik kook dus ook op een inductieplaat, want die energie is gratis. Het dak zelf is van binnen geïsoleerd, maar ook van buiten ligt er isolatie op het platte dak, want die is sinds vorig jaar groen. Er groeit en bloeit sedum, wat niet alleen prachtig is en goed voor de insecten, maar ook nog eens isoleert. Echt fantastisch!
Wat betreft isolatie heb ik meer gedaan. Niet zo lang geleden zijn de spouwmuren gevuld. Ik woon echter in een jaren ’30 huis, en de spouw zat aan de voorzijde te vol met troep. Daar hebben ze helaas niks aan kunnen doen. De vloer is onlangs wel vervangen en daaronder ligt ook isolatie.
In de tuin heb ik mijn best gedaan het zo wild en groen mogelijk te maken voor bijen en andere insecten, al is daar nog wel veel werk te verzetten. Ook staat er een regenton en daar komt er binnenkort eentje bij.”

Waarom heb je dat allemaal gedaan?

Heel simpel: waarom niet gebruiken wat gratis is? Zonne-energie kost niks, als hij schijnt word je niet alleen vrolijk maar je kunt er ook iets mee. Het voelde gek om daar niét iets mee te doen.
En wat betreft het groene dak en de tuin wil ik gewoon doen wat ik kan. Met alles om ons heen wat maar uitsterft.

Wie of wat heeft je geïnspireerd?

Ik heb leren lopen in het lange gras, dat tot onder mijn kin kwam, en ben opgegroeid in een groen nest. Ik heb er, als het op verduurzaming aankomt, ook niet over nagedacht als een stap die ik wel of niet ging zetten. Ik deed het denk ik gewoon omdat ik het als iets logisch beschouw. Duurzaamheid zat denk ik zo in mijn opvoeding verweven dat ik het automatisch bovenaan zet. Zorgen voor de natuur, zorgen voor de toekomst. Het hoort er gewoon bij.
Daarnaast kun je je afvragen; waarom zou ik het niet doen? Zonnepanelen nemen, je tuin vol planten zetten? Daar had ik zelf geen antwoord op, dus ik moest het doen.

Zag je er tegenop om te beginnen?

Nee. Ik kan best impulsief zijn, dus als ik nieuwe dingen bedenk dan begin ik vaak gewoon. Wel met een plan, want grote dingen vragen om een gedegen basis. Lukt het dan is het mooi, lukt het niet dan is het een les. Nu vraag ik me wel af; hoe schadelijk zijn die zonnepanelen, als ze strak ‘op’ zijn? Daar ben ik me heel bewust van en dat houdt me bezig. Ik hoop heel erg dat er tegen die tijd een oplossing is voor al dat afval. Maar dat was voor mij geen reden om het dan maar niet te doen.

Waar geniet je nu het meeste van?

Ik vind het fantastisch dat ik vrijwel geen gas gebruik. In mei heb ik 2 kuub verbruikt. Dat is toch gaaf? Daar geniet ik van hoor. En dat je je bewust bent van wanneer je de wasmachine aanzet bijvoorbeeld. Dat doe ik op een zonnig moment en dan weet ik dat het me niets kost!

Heb je een tip?

Vraag dingen, want de een helpt de ander wel weer verder. Bel gewoon rond. Ik heb info overal vandaan gevist, mensen gevraagd; kom maar langs want ik snap het niet. Wil je zonnepanelen en zie je ze bij iemand op het dak liggen? Durf die mensen je vragen te stellen. (Je kunt ook altijd bellen met het Drent Energieloket om te sparren en je vragen te stellen (red.))

En heb je ook nog een woondroom?

Aan dit huis ga ik denk ik niet veel meer doen, want ik wil uiteindelijk verhuizen. Mijn zoon en ik zouden graag kangoeroe wonen, dat lijkt me heel leuk. Daarnaast ben ik nu nog bezig met meer groen in de tuin, meer stenen eruit.
Ik hoop dat de volgende bewoners van dit huis verder gaan met de stappen die ik nu heb gezet. Zo zou HR++ glas een aanwinst zijn, en een groot vat onder de grond om regenwater in op te slaan. Helemaal van het gas af is natuurlijk ook een mooie toekomstdroom, maar nu ga ik eerst lekker de tuin in en geniet ik van alles wat al gedaan is.