Wat kost (hybride) warmtepomp en wat levert het op?

Subsidie, kosten en het rendement.

Als het gasverbruik van een bestaande woning zon 1.200 m³ of meer bedraagt, is een warmtepomp in combinatie met een cv-ketel meestal een rendabele optie. Dat stelt Pieter Reijnders van Remeha. 

Jelte Sikkema, adviseur bij het DEL legt uit: “De terugverdientijd was altijd wat hoog, maar met deze gasprijzen is die terugverdientijd een stuk korter. Het stoken met een warmtepomp is twee keer zo goedkoop als het stoken op gas. Dat verschil kan alleen maar groter worden. Mensen met zonnepanelen die genoeg overschot hebben aan eigen opgewekte stroom, stoken nog veel voordeliger. Zo’n warmtepomp heeft best een aardige stroomvraag. Als je dat zelf kan opwekken, dan ben je spekkoper.”

Wat kost een (hybride) warmtepomp?

De kosten van een hybride warmtepomp met een vermogen van 5kW (voor de meeste woningen voldoende) ligt gemiddeld op zo’n 4.200 euro (inclusief subsidie). Prijzen exclusief subsidie variëren van 5.000 tot 7.000 euro inclusief installatie. De subsidie bedraagt sinds 2022 echter bijna 30% van de kosten. Je kunt dus op 2.250 tot 2.700 euro subsidie rekenen. Als je ervoor kiest om direct een nieuwe cv-ketel te laten installeren dan kan de prijs oplopen tot zo’n 6.500 euro. De kosten voor een volledig elektrische warmtepomp, waardoor je geen cv-ketel meer nodig hebt, liggen wat hoger. (Lees hier meer over de ISDE-subsidie.)

Kosten volledig elektrische warmtepomp (bron: Milieu Centraal)

Hoeveel bespaar je?

Nu de gasprijzen schommelen is het lastig in te schatten wat je kunt besparen met een hybride warmtepomp. Wel is duidelijk dat in 2020 en begin 2021, toen de gasprijzen een stuk lager waren, een hybride warmtepomp al rendabel was en zichzelf terugverdiende. Nu de gasprijzen hoog zijn, is het financieel rendement hoger, en de terugverdientijd korter.

Op de website van Milieu Centraal is te vinden dat je met een gemiddelde hoekwoning met een hybride warmtepomp op jaarbasis zo’n 400 euro minder kwijt bent. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat je je elektriciteitsverbruik volledig betaalt. Bij woningen die al zonnepanelen hebben liggen de kosten waarschijnlijk lager door het gebruik van de eigen opgewekte stroom en het feit dat je mag salderen.

Ook de CO2-uitstoot gaat aanzienlijk naar beneden. De uitstoot bij een hoekwoning met enkel een cv-ketel ligt op zo’n 3.100 kilo, terwijl dat na installatie van een hybride warmtepomp 2.300 kilo is. Met een hybride warmtepomp ben je dus goed bezig voor je portemonnee én het klimaat.

Subsidies en regelingen

Goed nieuws; voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp is subsidie beschikbaar. Bij warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kilowatt is de subsidie ongeveer 30% van de kosten. Na de installatie kun je subsidie aanvragen.

Ook voor woningen die nog niet geschikt zijn omdat de isolatie nog onvoldoende is, is subsidie beschikbaar. Vanaf twee isolerende maatregelen (bijvoorbeeld vloer, muren, ramen of dak) kun je ISDE-subsidie ontvangen. Deze bedraagt, net als bij de warmtepomp, ook zo’n 30% van de kosten. Wil je nog maar één deel van je woning laten isoleren? Als je binnen een jaar een warmtepomp én een isolatiemaatregel laat uitvoeren, ontvang je voor beide subsidie.

Lees hier meer over de (hybride) warmtepomp