Wat is een (hybride) warmtepomp?

En waarom is het een goede investering?

Er zijn twee soorten warmtepompen te onderscheiden; de volledig elektrische- en de hybride warmtepomp. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de badkamer en keuken. Je hebt dus geen gasverbruik meer. 

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel op gas die bijspringt op koude dagen en zorgt voor (extra) warm water. Hierdoor ga je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis.

Hoe werkt dat?

De hybride warmtepomp werkt op stroom en gebruikt warmte van de buitenlucht. Van 1 kWh stroom maakt hij 3,5 tot 5 kWh warmte. Daarmee is het een energiezuinig apparaat. De hybride warmtepomp verzorgt grotendeels de warmte in huis, maar is nog wel gekoppeld aan je cv-ketel. Deze springt bij als het erg koud is of als je woning te langzaam opwarmt. Daarnaast verzorgt je cv-ketel ook het warme water in de badkamer en keuken.

Aansluiten op je huidige cv-ketel

De warmtepomp kan meestal aangesloten worden op de cv-ketel die je nu hebt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de warmtepomp tegelijk met een de installatie van een nieuwe cv-ketel te laten vallen. Hoewel je gasverbruik enorm zal dalen, ga je wel wat meer elektriciteit gebruiken. Toch zul je zien dat je kosten lager uitvallen dan nu het geval is, én je bent met een lager gasverbruik goed bezig voor het milieu. Heb je zonnepanelen op je dak liggen en is je overschot groot, dan is de aanschaf van een hybride warmtepomp al helemaal een verstandige keuze.

TIP Is je cv-ketel 12 jaar of ouder? Denk nu alvast na over een nieuwe cv-ketel mét hybride warmtepomp. Is je cv-ketel jonger dan 5 jaar? Overweeg om er een hybride warmtepomp bij te plaatsen. De cv-ketel kan nog minstens 10 jaar mee, net als de hybride warmtepomp.

Is een warmtepomp een goede investering?

Nu de gasprijzen zo hoog zijn, willen steeds meer mensen van het gas af. Maar ook als de gasprijzen straks weer normaal zijn is het aanschaffen van een warmtepomp een goede investering. In 2040 moeten alle huishoudens van het gas af zijn, maar bovendien kun je door de combinatie van goede isolatie, ventilatie, zonnepanelen en een warmtepomp hele lage energielasten hebben. Sommige huishoudens betalen slechts enkele tientjes per jaar. Daarnaast daalt met een warmtepomp je CO2- uitstoot voor verwarming met wel 45 tot 55 procent ten opzichte van een cv-ketel. Met een warmtepomp is je huis dus helemaal klaar voor de toekomst!

Lees hier meer over de (hybride) warmtepomp